Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο, Μαΐου 30, 2020

Αντισηπτικά : Μπορεί να αναφλεχθούν αν παραμείνουν στο αυτοκίνητο;


Με την πανδημία του κοροναϊού, να έχει εξαπλωθεί στον πλανήτη, το αντισηπτικό έχει μετατραπεί σε είδος πρώτης ανάγκης.
Ωστόσο επειδή περιέχει εύφλεκτα υλικά, μπορεί να γίνει επικίνδυνο, αν συνδυαστεί με υψηλές θερμοκρασίες, όπως αυτές που επικρατούν σε ένα αυτοκίνητο τους θερινούς μήνες.
Στο θέμα αναφέρεται ο κ. Μιχάλης Χάλαρης, αντιπρόεδρος Ε.Π.Α.Υ.Π.Σ., Δρ Χημικός, Καθηγητής Ανάλυσης & Διαχείρισης Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών, σε άρθρο του στο astinomiko.gr.
Σύμφωνα με τον κ. Χάλαρη «τις τελευταίες μέρες έχει ξεκινήσει μία συζήτηση, κυρίως στα social media των ΗΠΑ η οποία μεταφέρθηκε και στην Ελλάδα, σχετική με τον κίνδυνο ανάφλεξης ή και έκρηξης των συσκευασιών που περιέχουν αντισηπτικά χεριών για την καταπολέμηση του COVID-19 εάν παραμείνουν εντός αυτοκινήτου τους θερινούς μήνες.
Το βασικό συστατικό, που περιέχουν τα αντισηπτικά, σε ποσοστά άνω του 60% είναι η αιθυλική αλκοόλη ή η ισοπροπυλική αλκοόλη που είναι εύφλεκτες ουσίες» σημειώνει ο κ. Χάλαρης.
«Εξετάζοντας αρχικά δύο από τις φυσικοχημικές ιδιότητές τους. το σημείο ανάφλεξης και το σημείο αυτανάφλεξης σε συνδυασμό με τη θερμοκρασία που αναπτύσσεται κάποιες χρονικές περιόδους της μέρας εντός ενός αυτοκινήτου τους μήνες του καλοκαιριού με υψηλές θερμοκρασίες που είναι περίπου 65 – 70ΟC το μόνο σίγουρο είναι ότι για να αναφλεγούν ακόμη και σε αυτές τις συνθήκες περιβάλλοντος θα χρειαστεί να έλθουν σε επαφή με γυμνή φλόγα ή σπινθήρα για να υπάρξει ανάφλεξη και δεν γίνεται να αναφλεχθούν αυθόρμητα, χωρίς την παρουσία εξωτερικής πηγής θερμότητας»,προσθέτει.
«Δεν μπορεί να αποκλειστεί η περίπτωση έκρηξης της συσκευασίας»
«Η περίπτωση έκρηξης της συσκευασίας που περιέχει το αντισηπτικό δεν μπορεί να αποκλειστεί διότι έχει άμεση συσχέτιση με την ποιότητα και την ανθεκτικότητα της συσκευασίας. Συγκεκριμένα όλες οι συσκευασίες που περιέχουν αιθανόλη ή ισοπροπυλική αλκοόλη έχουν κατασκευαστεί να λειτουργούν υπό την επίδραση της ατμοσφαιρικής πίεσης.
Η αλλαγή του μικροκλίματος, τους καλοκαιρινούς μήνες, εντός ενός οχήματος που οδηγεί σε θερμοκρασίες από 65 έως 70o C επιδρά στην φυσική κατάσταση της ουσίας αυξάνοντας την τάση ατμών της δηλαδή την πίεση που ασκεί η ουσία στα τοιχώματα του περιέκτη της. Συγκεκριμένα το υγρό μετατρέπεται σε αέριο(ατμός) οδηγώντας στη διαστολή του περιέκτη διότι οι παραγόμενοι από το αρχικό υγρό ατμοί δεν μπορούν να καταλάβουν περισσότερο χώρο κι έτσι αυξάνεται η πίεση», σημειώνει ο ειδικός.
«Με προσοχή η χρήση αντισηπτικού στο αυτοκίνητο»
Τονίζει επίσης ότι «αν ο περιέκτης δεν είναι ο κατάλληλος ή είναι ελαττωματικός μπορεί να διαρραγεί λόγω της υπερβολικής πίεσης που συσσωρεύεται από την αύξηση της θερμοκρασίας οδηγώντας σε έκρηξη με παράλληλη έναρξη φωτιάς.
Σε κάθε περίπτωση, για αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων καλό θα είναι η χρήση του αντισηπτικού μέσα στο αυτοκίνητο να γίνεται απουσία πηγών ανάφλεξης και με προσοχή. Τέλος, όλη την περίοδο του καλοκαιριού που αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες, να μην τα αφήνουμε μέσα στο όχημά μας όταν το παρκάρουμε κάτω από τον καυτό ήλιο», καταλήγει ο κ. Χάλαρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blogger Gadgets