Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή, Ιουνίου 26, 2020

Βρετανία : Υπό διερεύνηση η επίδραση της βιταμίνης D στον κοροναϊό

Η βρετανική κυβέρνηση παρήγγειλε άμεση διερεύνηση της πιθανής μείωσης του κινδύνου του κοροναϊού εξαιτίας της βιταμίνης D.

Η είδηση φτάνει εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για τον δυσανάλογο αριθμό μαύρων, Ασιατών και ανθρώπων μειονοτικής προέλευσης που προσβάλλονται και πεθαίνουν από τη νέα ασθένεια, με τις αναφορές μάλιστα να υποστηρίζουν ότι το 94% των γιατρών που έχασαν τη ζωή τους από την πανδημία προέρχονται από αυτές τις κοινότητες.

Μια όψιμη επισκόπηση του Public Health England σχετικά με τις αιτίες αυτού του τραγικού απολογισμού, που κατατείνει στο ότι η κυριότερη εξ αυτών είναι ο ρατσισμός, σημειώνει ότι δεν έχει διερευνηθεί ακόμη ο ρόλος της διατροφής και της βιταμίνης D.

Πολλαπλές έρευνες για τη βιταμίνη D στη Βρετανία

Η Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή για τη Διατροφή (SACN) διατάχθηκε να ξεκινήσει τη συγκεκριμένη έρευνα τον περασμένο μήνα και να εξετάσει πρόσφατα στοιχεία για το ρόλο της βιταμίνης D στις οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού στο γενικό πληθυσμό.

Παράλληλα, το Εθνικό Ινστιτούτο για την Υγεία και τη Βελτιστοποίηση της Φροντίδας (Nice) πραγματοποιεί «ραγδαία» επισκόπηση στοιχείων για τη βιταμίνη D, «στο πλαίσιο του κοροναϊού» με την υποστήριξη του Public Health England. Αναμένεται οι αναλύσεις που θα προκύψουν να δημοσιευθούν μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.

Το Public Health Scotland και το NHS εξετάζουν επίσης αναδυόμενα στοιχεία που θα κρίνουν το κατά πόσον το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό θα πρέπει να συνταγογραφείται σε νοσοκομεία και ομάδες υψηλού κινδύνου για την άμβλυνση ενός πιθανού δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Τι γνωρίζουμε ως τώρα

Ο Άντριαν Μαρτινό, καθηγητής λοιμώξεων αναπνευστικού και ανοσίας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, καλωσόρισε τις έρευνες και σημείωσε ότι οι φυλετικές διακρίσεις που φαίνεται πως κάνει ο ιός εντός του υγειονομικού προσωπικού έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της έλλειψης βιταμίνης D.

«Η βιταμίνη D θα μπορούσε να θεωρηθεί πως είναι ένα είδος φαρμάκου, σχεδιασμένο για να βοηθά το σώμα να αντιμετωπίσει τις αναπνευστικές λοιμώξεις», εξηγεί στον Guardian. «Αυξάνει την ικανότητα των κυττάρων να σκοτώνουν ιούς και να αντιστέκονται σε αυτούς, ενώ παράλληλα μειώνει τις επιβλαβείς φλεγμονές, που αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τον κοροναϊό».

Ο ίδιος ηγείται μιας εθνικής μελέτης που συλλέγει πληροφορίες σε σχέση με τους παράγοντες κινδύνου του κοροναϊού, δίνοντας έμφαση στην έλλειψη βιταμίνης D, ώστε να καλύψει το ερευνητικό κενό γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα. Κάθε κάτοικος της Βρετανίας ηλικίας άνω των 16 ετών είναι σε θέση να συμμετέχει.

«Δεν έχουν πραγματοποιηθεί κλινικές δοκιμές που να χρησιμοποιούν τη βιταμίνη D ως μέτρο πρόληψης από τον ιό οπουδήποτε στον κόσμο από όσο ξέρω και τα κλινικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας σε σχέση με την χρήση της για τη μείωση του κινδύνου από τις οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι αντικρουόμενα μεταξύ τους».

Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D είναι ασφαλή και ικανά να παρέχουν προστασία από τις οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού. Τα υψηλότερα επίπεδα μελανίνης στο δέρμα οδηγούν σε μείωση των επιπέδων απορρόφησης της βιταμίνης D, τα οποία είναι πιο αυξημένα στις ψυχρότερες χώρες, οι κάτοικοι των οποίων εκτίθενται σπανιότερα στην ηλιακή ακτινοβολία. Αυτό ενδέχεται να αποδυναμώνει τα ανοσοποιητικά συστήματα των έγχρωμων πολιτών.

Τι λένε οι επίσημες οδηγίες

Το αγγλικό NHS έχει λάβει υπόψη του αναφορές που υποστηρίζουν ότι η βιταμίνη D ενδέχεται να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου της νέας ασθένειας, όμως τονίζει ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη θεωρία.

Συμβουλεύει τους πολίτες να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης 10mg βιταμίνης D την ημέρα για την ενίσχυση της υγείας των οστών και των μυών τους, καθώς ενδέχεται να πάσχουν από έλλειψή της σε περίπτωση που περνούν πολλές ώρες της μέρας σε εσωτερικούς χώρους. Φυσικά, υπάρχει αυξημένη ανησυχία και για την ελαχιστοποίηση της έκθεσης στο ηλιακό φως κατά τη διάρκεια του lockdown.

Οι βρετανικές οδηγίες για τη λήψη βιταμίνης D επικεντρώνονται στην πρόληψη μυοσκελετικών προβλημάτων και έχει εκφραστεί ο φόβος ότι παραβλέπεται η επίδρασή της στο ευρύτερο ανοσοποιητικό σύστημα. Στις 3 Ιουνίου η κυβέρνηση της Σκωτίας παρότρυνε συγκεκριμένα τους πολίτες που ανήκουν σε μειονοτικές ομάδες με σκούρο δέρμα να λαμβάνουν το συμπλήρωμα διατροφής.

Σε ολόκληρη τη Βρετανία, έως και 750 υγειονομικοί πρώτης γραμμής του NHS έχουν λάβει δωρεάν πακέτα ενίσχυσης του ανοσοποιητικού τους συστήματος από ιδιωτική πρωτοβουλία, στα οποία συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων και συμπλήρωμα βιταμίνης D, ενώ δεν λείπουν οι φωνές που επικρίνουν την απουσία ολιστικής αντιμετώπισης της πανδημίας.

Το Γενικό Νοσοκομείο της Σιγκαπούρης φέρεται να χορηγεί στους ασθενείς κοροναϊού άνω των 50 ένα μείγμα βιταμίνης D, μαγνησίου και βιταμίνης Β12 ως διαδικασία ρουτίνας, ενώ άλλες χώρες οι οποίες είχαν μέχρι πρόσφατα καλοκαίρι φαίνεται πως έχουν βιώσει ηπιότερο πλήγμα από την πανδημία.

Πηγή: www.theguardian.com

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blogger Gadgets