Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη, Ιουλίου 09, 2020

«Καμπανάκι» για το περιβάλλον : «Οδεύουμε προς αποτυχία των στόχων»

Η ηλιακή και αιολική ενέργεια ακμάζουν, τη στιγμή που η βιομηχανία άνθρακα καταρρέει.

Κι όμως, οι εποπτικοί οργανισμοί για την ενέργεια προειδοποιούν ότι τα όσα γίνονται για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, πόρρω απέχουν από το να θεωρηθούν επαρκή.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου την Πέμπτη, κάνοντας λόγω για «ζωτική ανάγκη» ραγδαίας επιτάχυνσης των καινοτομιών «καθαρής ενέργειας».  Αιτία για την προειδοποίηση είναι το ότι, σύμφωνα με τον οργανισμό, οι κλιματικοί στόχοι που έχουν θέσει κυβερνήσεις και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό σε τεχνολογίες που… δεν έχουν φτάσει ακόμη στην αγορά.

«Το μήνυμα είναι πολύ ξεκάθαρο: Η απουσία κατά πολύ ταχύτερης καινοτομίας καθαρής ενέργειας καθιστά αδύνατη την επίτευξη των στόχων για μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050», τονίζει ο Φατίζ Μπίρολ, γενικός διευθυντής του ΙΕΑ σε ανακοίνωσή του.

Εκτεταμένες περιοχές της παγκόσμιας οικονομίας, εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε επιλογές καθαρής ενέργειας. Οι εταιρείες παραγωγής ενέργειας εγκαταλείπουν τον άνθρακα για χάρη της όλο και πιο οικονομικής αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Και όλες οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες σπεύδουν να αναπτύξουν τα καλύτερα δυνατά ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, προκειμένου να ανταγωνιστούν την Tesla.

Όμως υπάρχουν ελάχιστες άμεσα διαθέσιμες τεχνολογίες που είναι ικανές να φέρουν τις εκπομπές κοντά στο μηδέν, σε τομείς όπως η ναυσιπλοΐα, οι οδικές μεταφορές και η αεροπλοΐα, τονίζει ο ΙΕΑ. Το ίδιο πρόβλημα υφίσταται και σε βαριές βιομηχανίες όπως εκείνες του ατσαλιού, του τσιμέντου και των χημικών.

«Η εκμηδένιση των εκπομπών άνθρακα σε αυτούς τους τομείς απαιτεί σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν είναι διαθέσιμες για εμπορική χρήση», σημειώνει η αναφορά.

Και η ανάπτυξή τους δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάστηκαν δεκαετίες για την βελτίωση των φωτοβολταϊκών και των μπαταριών προκειμένου να καταστούν προσοδοφόρα. Και δεν είναι λίγες οι τεχνολογίες που απέτυχαν.

«Έχουμε λιγότερο χρόνο από ποτέ», προειδοποιεί η έκθεση του ΙΕΑ.

Απόκλιση στόχων και προσπαθειών

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν γίνει βήματα προόδου.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο οργανισμός, «δεν υπάρχει μία λύση, ούτε απλοί τρόποι για να θέσουμε τον πλανήτη σε μια βιώσιμη πορεία προς τις μηδενικές εκπομπές».

Σχεδόν τα τρία τέταρτα της συνολικής μείωσης των εκπομπών άνθρακα θα πρέπει να προκύψουν από τεχνολογίες που «δεν έχουν φτάσει ακόμη στην πλήρη ωριμότητά τους», σημειώνει ο ΙΕΑ.

Για παράδειγμα, αν και έχει βελτιωθεί σημαντικά η τεχνολογία των μπαταριών, ο ΙΕΑ προειδοποιεί ότι χρειάζεται «ραγδαία πρόοδος» για να γίνουν ικανά τα πρότυπα μπαταριών να καλύψουν τις ανάγκες του πλανήτη σε μετακινήσεις μεγάλων αποστάσεων.

Όμως ούτε ο ιδιωτικός ούτε ο δημόσιος τομέας διοχετεύουν αρκετά κεφάλαια στην έρευνα των ενεργειακών λύσεων επόμενης γενιάς.

«Υπάρχει μια απόκλιση μεταξύ των περιβαλλοντικών στόχων που έχουν θέσει για τους εαυτούς τους κυβερνήσεις και εταιρείες και των προσπαθειών που γίνονται για την ανάπτυξη καλύτερων και φθηνότερων τεχνολογιών που θα επιτρέψουν την υλοποίηση αυτών των στόχων», εξηγεί ο Μπίρολ του ΙΕΑ.

Η πανδημία πλήττει τις δαπάνες για την ενέργεια

Αυτή η απόκλιση πολλαπλασιάζεται εξαιτίας της πανδημίας.

Αν και οι περιορισμοί στην κίνηση των πολιτών μείωσαν τις εκπομπές άνθρακα, η υγειονομική κρίση οδήγησε και σε μείωση των επενδύσεων για την ενέργεια. Οι δαπάνες στην βιομηχανία ενέργειας αναμένεται να μειωθούν σε επίπεδα – ρεκόρ, κατά $400 δισεκατομμύρια – δηλαδή κατά 20% – εντός του έτους, σύμφωνα με προηγούμενες εκτιμήσεις του ΙΕΑ.

Αυτή η καθυστέρηση υπονομεύει τις προσπάθειες ανάπτυξης επιλογών καθαρής ενέργειας.

Την ίδια στιγμή, η αβεβαιότητα για το μέλλον της οικονομίας, και ιδίως για τους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, δημιουργεί δυσκολίες στις προσπάθειες των startup να συγκεντρώσουν κεφάλαια. Οι κυβερνήσεις, αντιμέτωπες με τη διπλή κρίση – υγειονομική και οικονομική – ίσως μπουν στον πειρασμό να εκτρέψουν σε άλλες ανάγκες τα κεφάλαια που θα διοχέτευαν στην ανάπτυξη καθαρής ενέργειας, στη χειρότερη δυνατή στιγμή.

«Αν αποτύχουμε να επιταχύνουμε την πρόοδο τώρα», τονίζει η έκθεση του ΙΕΑ, «διακινδυνεύουμε να μην επιτύχουμε το στόχο των μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2050».

Πηγή: www.cnn.com

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blogger Gadgets