Λογισμικό που αναπτύχθηκε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.) αγοράστηκε από τη NASA και χρησιμοποιείται σε διαστημικές πτήσεις.
Ευφυές λογισμικό
Πρόκειται για το ευφυές λογισμικό Akiδα, το οποίοι αναπτύχθηκε στο Δ.Π.Θ.
Οπως σημειώνουν τα foititikanea.gr, το νευρομορφικό τσιπάκι Akiδa που κατασκευάστηκε από την Brainchip Holdings USA, με τη σημαντική συνεισφορά του Εργαστηρίου Μαθηματικών και Πληροφορικής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δ.Π.Θ., όπου αναπτύχθηκε το ευφυές λογισμικό του (καθηγητής Λάζαρος Ηλιάδης, και μεταδιδακτορικός ερευνητής Δρ. Κωνσταντίνος Δεμερτζής) αγοράστηκε και χρησιμοποιείται από τη NASA σε διαστημικές πτήσεις.
Πρόκειται για πρόγραμμα συνεργασίας της Brainchip με την εταιρεία VORAGO και με τη NASA για τον έλεγχο των διαστημικών πτήσεων με το τσιπ Akiδa.
Στις διαστημικές πτήσεις
Το Εργαστήριο Μαθηματικών και Πληροφορικής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δ.Π.Θ. έχει συμβάλλει στην προσπάθεια ανάπτυξης του νευρομορφικού τσιπ Akiδa που χρησιμοποιείται πλέον στον έλεγχο των διαστημικών πτήσεων, προσφέροντας το απαιτούμενο λογισμικό ασφαλείας.
Σύμφωνα με την Brainchip Holdings, «ο νευρομορφικός επεξεργαστής Akida είναι κατάλληλος για εφαρμογές διαστημικής πτήσης και αεροδιαστημικής.
»Η συσκευή είναι ένας πλήρης επεξεργαστής νευρώνων και δεν απαιτεί εξωτερική Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (CPU), μνήμη ή επιταχυντή Βαθιάς Μάθησης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου