Η Τεχεράνη και άλλες μεγάλες πόλεις του Ιράν βυθίζονται στο σκοτάδι τις τελευταίες ημέρες λόγω κυλιόμενων διακοπών ηλεκτροδότησης που διαρκούν ώρες. Τα φανάρια στους δρόμους σβήνουν, τα καταστήματα κλείνουν και τα μαθήματα τηλεκπαίδευσης σταματούν.
Με τον πληθυσμό της χώρας να έχει αρχίσει να αγανακτεί, η κυβέρνηση σπεύδει να κλείσει τις φάρμες εξόρυξης Bitcoin, μεγάλες υπολογιστικές εγκαταστάσεις που καταναλώνουν υψηλά ποσά ενέργειας για τη λειτουργία και την ψύξη τους.
Συνολικά 1.600 φάρμες Bitcoin, ακόμα και αυτές που λειτουργούν με κρατική άδεια, κατέβασαν διακόπτες και πλέον δέχονται συχνές επιθεωρήσεις από την ιρανική αστυνομία, αναφέρει το Associated Press.
Παρόλο που οι φάρμες Bitcoin όντως καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, πολλοί πιστεύουν ότι το κρυπτονόμισμα στοχοποιείται ως αποδιοπομπαίος τράγος για τα εκτεταμένα μπλακάουτ. Σύμφωνα με το ιρανικό υπουργείο Τηλεπικοινωνιών, το Bitcoin αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 2% της κατανάλωσης ρεύματος.
Στις φάρμες εξόρυξης, ισχυροί υπολογιστές λειτουργούν νυχθημερόν εκτελώντας πολύπλοκους μαθηματικούς υπολογισμούς. Όποιος κατάφέρει να λύσει ένα σύνθετο μαθηματικό πρόβλημα κερδίζει το δικαίωμα να καταχωρεί συναλλαγές και αμοίβεται με bitcoin ως αντάλλαγμα.
Το δημοφιλές κρυπτονόμισμα κέρδισε μεγάλη απήχηση στο Ιράν μετά την επιβολή του τελευταίου γύρου οικονομικών κυρώσεων από τις ΗΠΑ. Το Bitcoin επιτρέπει σε ιδιώτες και εταιρείες να παρακάμπτουν τους τραπεζικούς περιορισμούς και προσφέρει έναν τρόπο αποταμίευσης που δεν επηρεάζεται από τη συνεχιζόμενη κατρακύλα του εθνικού νομίσματος.
Η γενναία επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος από την ιρανική κυβέρνηση προσέλκυσε επενδυτές του Bitcoin από την Κίνα και άλλες χώρες. Η τιμή του ρεύματος είναι μόλις 0,04 δολάρια ανά κιλοβατώρα, πολύ κάτω από το μέσο κόστος των 0,13 δολαρίων στις ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση παραχώρησε άδεια λειτουργίας σε 24 ορυχεία Bitcoin, προσέλκυσε κινεζικές επενδύσεις σε αφορολόγητες βιομηχανικές ζώνες στον νότο και επέτρεψε την εισαγωγή υπολογιστών για ορυχεία Bitcoin.
Όμως η κυβέρνηση αλλάζει τώρα πολιτική και αυξάνει τις τιμές του ρεύματος στις επιχειρήσεις Bitcoin, οι οποίες δηλώνουν πλέον ότι ανησυχούν για τη βιωσιμότητά τους.
Οι αμερικανικές κυρώσεις που έβαλαν στο στόχαστρο τη βιομηχανία ενέργειας του Ιράν σίγουρα δεν βοηθούν την κατάσταση. Το μαζούτ που παράγεται στη χώρα απαγορεύεται να εξαχθεί και χρησιμοποιείται πλέον ως καύσιμο στο 20% των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών. Οι υπόλοιποι λειτουργούν κυρίως με φυσικό αέριο.
Η ρύπανση από την καύση μαζούτ είναι πλέον εκτεταμένο πρόβλημα και οι τιμές των σωματιδιακών ρύπων εκτοξεύονται συχνά σε «επικίνδυνα» επίπεδα.
Ο βαρύς χειμώνας δεν βοήθησε καθώς λόγω των περιορισμών της πανδημίας περισσότεροι άνθρωποι μένουν στα σπίτια τους, τα οποία προσπαθούν να κρατήσουν ζεστά.
Είναι μια δύσκολη κατάσταση για την ιρανική κυβέρνηση, η οποία από τη μία αναγνωρίζει την αξία του Bitcoin ως οικονομικού εργαλείου εν μέσω κυρώσεων, από την άλλη αδυνατεί να εκσυγχρονίσει το ηλεκτρικό δίκτυο και να αντλήσει έσοδα από την παραγωγή υδρογονανθράκων.
Σήμερα το Ιράν περιλαμβάνεται στη λίστα των 10 χωρών με τις περισσότερες φάρμες Bitcoin, συνολικής ισχύος 450 megawatt.
Αν η σημερινή κατάσταση συνεχιστεί, το Ιράν κινδυνεύει να πέσει πολύ πιο χαμηλά στη λίστα,
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου