Μια ακόμα εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνη για μαζική παρακολούθησης βρήκε η Ρωσία, η οποία φέρεται να ετοιμάζει σύστημα που θα επιτηρεί τους κρατούμενους των φυλακών και θα ανιχνεύει «άτυπες συμπεριφορές», όπως εξεγέρσεις και κακοποιήσεις κρατουμένων.
Στη Ρωσία λειτουργεί ήδη ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα καμερών παρακολούθησης παγκοσμίως και η τεχνολογία της αναγνώρισης προσώπων σχεδιάζεται να επεκταθεί από τη Μόσχα στην υπόλοιπη επικράτεια.
Στα μέσα Οκτωβρίου, σύστημα βιομετρικής αναγνώρισης ενεργοποιήθηκε στο μετρό της Μόσχας για την έκδοση εισιτηρίων, με οργανώσεις να προειδοποιούν ότι το σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για μαζική παρακολούθηση.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φυλακών της Ρωσίας (FSIN) σχεδιάζει τώρα να δαπανήσει 22,5 δισ. ρούβλια (271 εκατ. ευρώ) για την «ψηφιοποίηση» των φυλακών, γράφει η εφημερίδα Kommersant επικαλούμενη πηγές που δεν κατονομάζονται.
Η ψηφιοποίηση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων «σύστημα αναγνώρισης προσώπων, ανάλυσης της συμπεριφοράς και των στοιχείων που συλλέγονται στο πλαίσιο του ψηφιακού προφίλ του κρατουμένου, για την βελτίωση του προγράμματος κοινωνικής επανένταξης».
Στα τέλη Οκτωβρίου, περισσότεροι από 400 κρατούμενοι της αποικίας κρατουμένων Ν13 στην περιοχή Σαράτοφ και του νοσοκομείου των φυλακών για φθισικούς είχαν καταγγείλει βασανιστήρια σε βάρος τους.
Η καταγγελία ήρθε αφότου ο ιστότοπος υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Gulagu.net άρχισε να δημοσιεύει στις αρχές Οκτωβρίου βιντεο με βασανιστήρια κρατουμένων, τα οποία παρέδωσε ο πρώην κρατούμενος των φυλακών και προγραμματιστής Σεργκέι Σαβέλεφ, ο οποίος διέφυγε στην Γαλλία όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο.
Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Σαβέλεφ με την κατηγορία ότι είχε μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στο σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών των φυλακών, στο διάστημα που ο ίδιος ήταν κρατούμενος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου