Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 10, 2021

Παραπληροφόρηση – Στο φως τα άπλυτα κυβερνήσεων για επιχειρήσεις προπαγάνδας online

 


Τουλάχιστον επτά κυβερνήσεις πλημμύρισαν φέτος τα κοινωνικά δίκτυα με παραπλανητικές αναρτήσεις που εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα, αποκαλύπτουν την Πέμπτη εκθέσεις της Facebook και της Twitter.

Πράκτορες της λευκορωσικής υπηρεσίας ασφάλειας δημιούργησαν ψεύτικους λογαριασμούς στο Facebook και το Instagram για να διασπείρουν παραπληροφόρηση σχετικά με τη συρροή μεταναστών στα σύνορα με την Πολωνία, ανακοίνωσε η Meta, τέως Facebook Inc.

Η εταιρεία διέγραψε επίσης εκατοντάδες λογαριασμούς κινεζικής προέλευσης που διέδιδαν τον αστήρικτο ισχυρισμό ότι η αμερικανική κυβέρνηση άσκησε πιέσεις σε επιστήμονες προκειμένου να ενοχοποιήσουν την Κίνα για την πανδημία.

Χιλιάδες ψεύτικοι λογαριασμοί που συνδέονται με «κρατικές επιχειρήσεις πληροφορίας» διαγράφηκαν και από την Twitter.

Η εταιρεία δεν διευκρίνισε σε τι είδους προπαγάνδα επιδίδονταν οι λογαριασμοί, κατονόμασε όμως την Κίνα, το Μεξικό, τη Ρωσία, την Τανζανία, την Ουγκάντα και τη Βενεζουέλα.

Πράκτορες της Λευκορωσίας στο Facebook

‘Όπως γνωστοποίησε η Meta, η λευκορωσική υπηρεσία ασφάλειας KGB χρησιμοποίησε ψεύτικα προφίλ στο Facebook για να υποδαυλίσει τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας.

Πράκτορες που υποκρίνονταν τους δημοσιογράφους και ακτιβιστές επέκριναν τη συμπεριφορά των πολωνικών αρχών κάνοντας λόγο για χρήση βίας και παραβίαση των δικαιωμάτων των χιλιάδων μεταναστών που προσπαθούσαν να περάσουν στην Ευρώπη.

Η Meta διέγραψε 41 πλαστά προφίλ, πέντε Ομάδες και τέσσερις λογαριασμούς στο Instagram, κάνοντας λόγο για παραβίαση της πολιτικής της σχετικά με τη «συντονισμένη παραπλανητική συμπεριφορά».

Διαβάστε επίσης: Λευκορωσία – Τα fake news που φέρνουν τους πρόσφυγες στα ευρωπαϊκά σύνορα

«Τα φανταστικά αυτά πρόσωπα αναρτούσαν επικρίσεις κατά της Πολωνίας στα αγγλικά, τα πολωνικά και τα κουρδικά, καθώς και εικόνες και βίντεο για τους πολωνούς συνοριοφύλακες που φέρονταν να παραβιάζουν τα δικαιώματα των μεταναστών» ανέφερε η Meta.

Τουλάχιστον 13 μετανάστες πέθαναν στα σύνορα της Λευκορωσίας (Reuters)

«Αν και επιχείρησαν να συγκαλύψουν τις ταυτότητές τους, η έρευνά μας εντόπισε διασυνδέσεις με την KGB της Λευκορωσίας».

Προπαγάνδα και από την αντίπαλη πλευρά

Ακόμα, η Meta ανέφερε ότι διέγραψε 31 προφίλ στο Facebook, τέσσερις Ομάδες και τέσσερις λογαριασμούς στο Instagram που δείχνουν να προήλθαν από την Πολωνία και απευθύνονταν σε χρήστες στη Λευκορωσία και το Ιράκ.

Η εταιρεία δεν συνδέει τα παραπλανητικά προφίλ με την πολωνική κυβέρνηση, ανέφερε όμως ότι στόχος της προπαγάνδας ήταν να αποθαρρύνει τους μετανάστες.

«Τα φανταστικά αυτά πρόσωπα ισχυρίζονταν ότι μοιράζονταν τις δικές τους αρνητικές εμπειρίες στην προσπάθειά τους να περάσουν από τη Λευκορωσία στην Πολωνία, και αναρτούσαν μηνύματα για τη δύσκολη ζωή των μεταναστών στην Ευρώπη» λέει η Meta.

Ξυπόλητα παιδιά έμειναν για μέρες στους πρόχειρους καταυλισμούς υπό χιονόπτωση (Reuters)

«Αναρτούσαν επίσης μηνύματα για την αυστηρή αντιμεταναστευτική πολιτική της Πολωνίας και τη νεοναζιστική δραστηριότητα κατά των μεταναστών στην Πολωνία».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί την Λευκορωσία ότι δημιούργησε μεταναστευτική κρίση στα ανατολικά σύνορα της Ένωσης ενθαρρύνοντας χιλιάδες μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική να περάσουν από το έδαφός της στην Πολωνία και τη Λιθουανια, ως αντίποινα για τις Δυτικές κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας.

Οργανώσεις καταγγέλλουν ότι τουλάχιστον 13 άτομα πέθαναν στους πρόχειρους καταυλισμούς των μεταναστών στην παγωμένη ζώνη των συνόρων.

Οι τρεις χώρες που συνορεύουν με τη Λευκορωσία υπερασπίστηκαν την τακτική τους να σπρώχνουν πίσω τους μετανάστες, οι οποίοι δεν είχαν δυνατότητα να αιτηθούν άσυλο όπως προβλέπει η διεθνής νομοθεσία.

Η Κίνα και ο δήθεν ελβετός βιολόγος

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, η Meta αποκάλυψε δίκτυο παραπληροφόρησης που δείχνει να συνδέεται με την κινεζική κυβέρνηση και ενοχοποιούσε τις ΗΠΑ για εργαλειοποίηση της πανδημίας.

Η εταιρεία δεν κατηγόρησε ευθέως την κινεζική κυβέρνηση, σημείωσε όμως ότι κρατικές κινεζικές εταιρείες, όπως και τα κρατικά μέσα της Κίνας, αναπαρήγαγαν τις προπαγανδιστικές αναρτήσεις και τις έφεραν στην κορυφή της επικαιρότητας.

Η εκστρατεία fake news ξεκίνησε τον Ιούλιο με την εμφάνιση λογαριασμού που δημιουργήθηκε στο όνομα του Ουίλσον Έντουαρντς, ανύπαρκτο πρόσωπο που παρουσιαζόταν ως ελβετός βιολόγος.

Την ίδια ημέρα που δημιουργήθηκε ο λογαριασμός, ο «δρ Ουίλσον» υποστήριξε χωρίς στοιχεία ότι αμερικανοί αξιωματούχοι άσκησαν «τρομερή πίεση, ακόμα και εκφοβισμό» προκειμένου να ζητήσουν οι επιστήμονες νέες έρευνες για την προέλευση της πανδημίας.

Μέσα σε λίγες ώρες, εκατοντάδες άλλα προφίλ, ορισμένα από τα οποία δημιουργήθηκαν την ίδια ημέρα, αναπαρήγαγαν την επίμαχη ανάρτηση.

Πολλοί από τους λογαριασμούς διαπιστώθηκε αργότερα ότι ήταν ψεύτικοι, όμως η «είδηση» διαδόθηκε από μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η επιχείρηση αποκαλύφθηκε τον Αύγουστο όταν οι ελβετικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν στοιχεία για την ύπαρξη βιολόγου με το όνομα Έντουαρντς.

«Αν υπάρχεις, θα θέλαμε να σε γνωρίσουμε» έγραψε στο Twitter η ελβετική πρεσβεία στο Πεκίνο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blogger Gadgets