Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 16, 2022

Έρχονται 3.000 δωρεάν δημόσια WiFi hotspots σε όλη τη χώρα – Σημαντική ενίσχυση 125 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ

 


Αλλαγές στη λειτουργία του Δημοσίου και την καθημερινότητα των πολιτών φέρνει η οικονομική ενίσχυση που θα προσφέρει στην Ελλάδα η ΕΤΕπ.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται σε κοινό ανακοινωθέν των υπουργείων Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και της ΕΤΕπ, ανακοινώνεται η χορήγηση ποσού ύψους 125 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση ψηφιακών έργων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων στο να υλοποιηθούν έργα το «Wi-Fi GR» που αφορά στην ανάπτυξη 3.000 hotspot σε δημόσιους χώρους σε όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα προωθείται η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών υγείας, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα υλοποιηθούν έργα για το δίκτυο υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας.

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου των υπουργείων Οικονομικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της ΕΤΕπ:

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ανακοινώνει τη χορήγηση ποσού ύψους 125 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση ψηφιακών έργων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η σύμβαση υπογράφηκε σήμερα στην Αθήνα από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, τον Υπουργό Οικονομικών και Διοικητή της ΕΤΕπ Χρήστο Σταϊκούρα και τον Αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ, αρμόδιο για την Ελλάδα, Christian Kettel Thomsen, με στόχο την ψηφιακή αναβάθμιση δομών και υπηρεσιών του Ελληνικού Δημοσίου.

Η χρηματοδότηση θα κατευθυνθεί τόσο σε έργα από τα οποία θα επωφεληθεί άμεσα το σύνολο των πολιτών όσο και σε έργα έμμεσης ωφέλειας σε όλους τους επιμέρους τομείς αλληλεπίδρασης του πολίτη με το Δημόσιο. Στην πρώτη κατηγορία, βρίσκονται έργα όπως το «Wi-Fi GR» για την ανάπτυξη 3.000 hotspot σε δημόσιους χώρους σε όλη την Ελλάδα και η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών υγείας, ενώ στη δεύτερη έργα όπως η υλοποίηση δικτύου υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας. Ιδιαίτερη στόχευση δίνεται στην καινοτομία, την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων από τους πολίτες και την προσαρμογή στις ανάγκες της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, με χρηματοδότηση για δράσεις όπως οι Εθνικοί Κόμβοι Ψηφιακής Καινοτομίας.

Το πρόγραμμα, με ορίζοντα υλοποίησης τα επόμενα πέντε χρόνια, θα συμβάλει στο σχέδιο για τον πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό στο Ελληνικό Δημόσιο και την παροχή υπηρεσιών με στόχευση στην εξυπηρέτηση και τη θετική εμπειρία του πολίτη.

Ο Υπουργός Οικονομικών και Διοικητής της ΕΤΕπ Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε: «Με αυτή τη συμφωνία-πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα προσφέρει 125 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της προώθησης του ψηφιακού μετασχηματισμού σε ένα ευρύ φάσμα δημοσίων υπηρεσιών. Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν – και τα οποία εκτείνονται στους τομείς της δημόσιας υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης, της δικαιοσύνης, των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών και των μέσων ενημέρωσης – αναμένεται να διευκολύνουν τις συναλλαγές με τον δημόσιο τομέα και να βελτιώσουν τη ζωή των Ελλήνων πολιτών. Πρόκειται για σημαντικά έργα που προβλέπεται να οδηγήσουν στη δημιουργία νέων, καθώς και στη βελτίωση υφιστάμενων, διοικητικών μηχανισμών, με άμεσα και μακροπρόθεσμα οφέλη για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και την οικονομία σε όλη τη χώρα».

Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε: «Το 2022 είναι το έτος που η εκθετική πρόοδος του ψηφιακού μετασχηματισμού θα ξεκινήσει να συναντά την υλοποίηση μεγάλων έργων τεχνολογίας και πληροφορικής. Οι πολίτες έχουν ήδη στα χέρια τους περισσότερες ψηφιακές δυνατότητες και, όσο προχωράμε την υλοποίηση του σχεδιασμού μας, θα έχουν ακόμα περισσότερες, ακόμα καλύτερες, με ακόμα μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στην καθημερινότητά τους.

Για να το πετύχουμε αυτό, είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας για να αναβαθμίσουμε τις ψηφιακές υποδομές της χώρας. Η σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είναι διπλά σημαντική: αφενός, γιατί οι πόροι που εγκρίθηκαν θα κατευθυνθούν σε ιδιαίτερα κρίσιμα ψηφιακά έργα και, αφετέρου, διότι αντανακλά ευρύτερα την εμπιστοσύνη που απολαμβάνει η Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού».

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, υπεύθυνος για την Ελλάδα, Christian Kettel Thomsen δήλωσε: «Η πανδημία ανέδειξε νέες προκλήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, και κατέδειξε την ανάγκη για καινοτομία, δημιουργία νέων βέλτιστων πρακτικών για τη δημόσια διοίκηση και επιτάχυνση της ψηφιοποίησης. Η Ελλάδα δείχνει ότι διαθέτει σημαντικό όραμα και φιλοδοξία να εργαστεί, προκειμένου να διασφαλίσει ότι η ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών συνιστά εθνική προτεραιότητα. Η βελτίωση των ψηφιακών τεχνολογιών του ελληνικού δημόσιου τομέα θα συμβάλει στην ενίσχυση του συντονισμού και της αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ των κρατικών φορέων και των δημόσιων υπηρεσιών, δημιουργώντας παράλληλα ένα φιλικότερο περιβάλλον για τους πολίτες και τους επιχειρηματίες, και θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την προσέλκυση περαιτέρω επενδύσεων στη χώρα. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υποστηρίζει την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα οπουδήποτε στην Ευρώπη, αλλά και σε όλον τον κόσμο, εφαρμόζοντας ένα εξειδικευμένο και στοχευμένο πρόγραμμα. Οι συνάδελφοί μας από τον τεχνικό τομέα έχουν πάρει πολύτιμα διδάγματα από κοινές προετοιμασίες και επισταμένη έρευνα, τα οποία θα μοιραστούν με στόχο την ενίσχυση της εφαρμογής παρόμοιων προγραμμάτων σε άλλα σημεία της Ευρώπης».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blogger Gadgets