Οι αποστολές φορητών υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων και άλλων προϊόντων τεχνολογίας είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις στην περίπτωση που συνεχιστούν τα lockdown στην Κίνα λόγω της έξαρσης της πανδημίας Covid-19.
Αυτό υποστηρίζουν αρκετοί αναλυτές αφού βλέπουν ότι οι περιορισμοί αναγκάζουν τους συναρμολογητές (που βρίσκονται στην Κίνα) να κλείσουν τις γραμμές παραγωγής. Η κινεζική πολιτική για περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19 έχει οδηγήσει σε μπλοκάρισμα αυτοκινητοδρόμων και λιμανιών, έχει εγκλωβίσει εργάτες και έχει αφήσει αμέτρητα εργοστάσια να περιμένουν την έγκριση της κυβέρνησης για να ανοίξουν ξανά.
Η Pegatron, προμηθευτής της αμερικανικής Apple, ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τη λειτουργία των εργοστασίων της σε Σαγκάη και Κουνσάν, στα οποία πιστεύεται ότι παράγονται οι συσκευές iPhone 13, iPhone SE και μοντέλα παλαιότερου τύπου της εταιρείας.
Η Quanta Computer, η οποία παράγει περίπου τα τρία τέταρτα των Macbook της Apple παγκοσμίως, τερμάτισε επίσης τη λειτουργία των εργοστασίων της, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρότερα τα αποτελέσματα, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών.
Σύμφωνα με το Reuters, ο τελικός αντίκτυπος στην αλυσίδα εφοδιασμού της Apple είναι αβέβαιος και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που διαρκούν τα λοκντάουν. Μία λύση για τον αμερικανικό κολοσσό θα ήταν η διοχέτευση της παραγωγής σε άλλα εργοστάσια, σε περιοχές όπου δεν έχει επιβληθεί λοκντάουν.
Το χειρότερο σενάριο για την Apple θέλει την Pegatron να μένει πίσω σε επίπεδο παραγωγής κατά 6 έως 10 εκατομμύρια συσκευές iPhone, εάν τα λοκντάουν διαρκέσουν δύο μήνες και η Apple δεν καταφέρει να μεταφέρει την παραγωγή της σε άλλα εργοστάσια.
Σημειώνεται ότι η Σαγκάη πλησιάζει την τρίτη εβδομάδα λοκντάουν και δεν έχει δείξει σημάδια ευρείας επαναλειτουργίας. Ο Forrest Chen, διευθυντής έρευνας στην Trendforce δήλωσε στο Reuters ότι εάν αρθούν οι περιορισμοί σε λίγες εβδομάδες, υπάρχει ακόμα μια ευκαιρία ανάκαμψης. Ωστόσο, «αν το λοκντάουν διαρκέσει περισσότερο από δύο μήνες, δεν υπάρχει τρόπος ανάκαμψης. Σε εκείνο το σημείο, μετά την άρση του λοκντάουν, θα υπήρχε έλλειψη για τους τελικούς χρήστες», είπε.
Από την κατάσταση στην Κίνα επηρεάζονται και κατασκευαστές φορητών υπολογιστών, όπως η Dell και η Lenovo, οι οποίες συνεργάζονται μεν με κατασκευαστές στην Ταϊβάν οι οποίοι όμως διατηρούν και αυτοί τις γραμμές παραγωγής τους στην ηπειρωτική Κίνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου