Έπειτα από αντιδράσεις βουλευτών και οργανώσεων που προειδοποιούσαν για καταστολή της ελεύθερης έκφρασης, η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να μην προχωρήσει με την απαγόρευση του «νόμιμου αλλά επιβλαβούς» περιεχομένου στις διαδικτυακές πλατφόρμες.
Η ψηφιακή υπουργός Μισέλ Ντόνελαν υπεραμύνθηκε την Τρίτη την απόφαση να περιορίσει το εύρος του νομοσχεδίου για την Ασφάλεια Online, μια φιλόδοξη αλλά αμφιλεγόμενη προσπάθεια να καταπολεμήσει τον ρατσισμό, το bullying, την ομοφοβία και άλλο επιβλαβές περιεχόμενο.
H απαγόρευση επιβλαβών αλλά νόμιμων αναρτήσεων θα είχε «ανεπιθύμητες συνέπειες» και θα διέβρωνε την ελευθερία του λόγου, παραδέχτηκε η Ντόνελαν μιλώντας στο BBC.
Η Βρετανία, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ, προσπαθούν το τελευταίο διάστημα να πετύχουν μια ισορροπία ανάμεσα στην διαφύλαξη της ελεύθερης έκφρασης και την προστασία των χρηστών, ειδικά των παιδιών, από επιβλαβές περιεχόμενο.
Το θέμα πήρε νέες διαστάσεις μετά την εξαγορά του Twitter από τον μεγιστάνα Έλον Μασκ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι πιστεύει «απόλυτα» στην ελευθερία της έκφρασης και έχει δημιουργήσει ανησυχία για ελλιπή έλεγχο του περιεχομένου στην πλατφόρμα.
Η υπουργός Ψηφιακών Υποθέσεων Μισέλ Ντόνολαν (Reuters)
Ηλικιακά όρια
Το βρετανικό νομοσχέδιο, είπε η Ντόνελαν, θα πρέπει να εστιάσει στην προστασία των παιδιών και την άσκηση ελέγχου στις πλατφόρμες ώστε να απομακρύνουν παράνομες αναρτήσεις ή περιεχόμενο που παραβιάζει τους όρους χρήσης.
Οι εταιρείες του Διαδικτύου, είπε η ψηφιακή υπουργός, θα υποχρεωθούν να εφαρμόσουν τα ηλικιακά όρια που οι ίδιες έχουν θέσει.
«Οι εταιρείες δεν μπορούν να λένε ‘ναι, επιτρέπουμε στην πλατφόρμα μας παιδιά μόνο άνω των 13 ετών’ και μετά να επιτρέπουν την είσοδο σε δεκάχρονα» είπε.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης οι εταιρείες θα τιμωρούνται με πρόστιμο που μπορεί να φτάσει έως το 10% του τζίρου.
Στην αρχική μορφή του, το νομοσχέδιο προέβλεπε πρόστιμα για τις πλατφόρμες που δεν κατεβάζουν επιβλαβές περιεχόμενο ακόμα και αν δεν ξεπερνά τα όρια της νομιμότητας. Τα μέλη της διοίκησης θα αντιμετώπιζαν ακόμα και ποινική δίωξη.
Η νέα βερσιόν επιχειρεί να διαφυλάξει περαιτέρω την ελευθερία της έκφρασης απαγορεύοντας στις πλατφόρμες να κατεβάζουν αναρτήσεις ή να μπλοκάρουν χρήστες σε περίπτωση που δεν υπάρχει παραβίαση του νόμου ή των όρων χρήσης.
Σε περίπτωση πάντως που οι χρήστες εκτίθενται σε ακατάλληλο περιεχόμενο όπως η ωραιοποίηση των διατροφικών διαταραχών, ο ρατσισμός, ο μισογυνισμός ή ο αντισημιτισμός, οι πλατφόρμες οφείλουν να προσφέρουν εργαλεία για την αποφυγή τέτοιων αναρτήσεων.
Η αντιπολίτευση του Εργατικού Κόμματος τάχθηκε πάντως κατά της χαλάρωσης του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δίνει το ελεύθερο στους κακοποιητές.
«Η κυβέρνηση προτίμησε να υποκύψει σε συμφέροντα αντί να κρατά τους χρήστες και τους καταναλωτές ασφαλείς» δήλωσε εκπρόσωπος των Εργατικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου