Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2023

Νέο τσιπ της IBM φέρνει τους κβαντικούς υπολογιστές στην επόμενη πίστα

 


Η αμερικανική IBΜ παρουσίασε τον πρώτο κβαντικό επεξεργαστή με περισσότερα από 1.000 qubits –το αντίστοιχο των ψηφιακών bit σε έναν κανονικό υπολογιστή- και ανακοίνωσε φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα για εμπορική αξιοποίηση των κβαντικών υπολογιστών από τα τέλη της δεκαετίας.

Στους συμβατικούς υπολογιστές, κάθε bit πληροφορίας μπορεί να παίρνει τις τιμές «0» ή «1». Στον παράξενο κόσμο της κβαντικής φυσικής, όπου ένα σωματίδιο μπορεί να βρίσκεται σε πολλές καταστάσεις ταυτόχρονα, το αντίστοιχο είναι τα κβαντικά bit, ή qbit, τα οποία μπορούν να έχουν όλες τις πιθανές τιμές την ίδια στιγμή.

Η προσέγγιση αυτή υπόσχεται να επιταχύνει θεαματικά ορισμένες εργασίες που με τη σημερινή τεχνολογία θα απαιτούσαν χιλιάδες χρόνια υπολογισμών.

Το νέο τσιπ «Condor» που παρουσίασε η IBM στις 4 Δεκεμβρίου περιλαμβάνει 1.121 qubit από υπεραγώγιμα υλικά. Η εταιρεία συνεχίζει έτσι την τάση διπλασιασμού των qubit κάθε περίπου έναν χρόνο, μετά το τσιπ των 433 qubit που είχε λανσάρει πέρυσι.

ΙΒΜ

Το μεγάλο πρόβλημα στην αξιοποίηση αυτής της τεχνολογίας είναι ότι οι κβαντικές καταστάσεις είναι εξαιρετικά ασταθείς, με αποτέλεσμα να προκύπτουν λάθη. Για το λόγο αυτό η IBM παρουσίασε εκτός από το Condor και το μικρότερο τσιπ Heron, το οποίο διαθέτει μόνο 133 qubit αλλά προσφέρει τρεις φορές μικρότερη συχνότητα σφαλμάτων.

H εταιρεία έχει ήδη αναπτύξει τον κβαντικό υπολογιστή Quantum System 2 που βασίζεται σε τρία τσιπ Heron.

Το χρονοδιάγραμμα της IBM προβλέπει ότι μέχρι τα τέλη της δεκαετίας οι κβαντικοί υπολογιστές θα έχουν βρει πρακτικές εφαρμογές, για παράδειγμα στην προσομοίωση μορίων.

Ο στόχος μπορεί όμως να αποδειχθεί υπεραισιόδοξος, δεδομένου ότι η ερευνητική κοινότητα εκτιμά ότι ένα μηχάνημα με πρακτική αξία θα πρέπει να περιλαμβάνει εκατομμύρια qubit υψηλής σταθερότητας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blogger Gadgets