Υπήρχε κάποτε μια εποχή που σχεδόν κάθε σπίτι είχε μια τηλεόραση, ένα κασετόφωνο ή ένα βίντεο Toshiba.
Κάποτε σύμβολο της ιαπωνικής κυριαρχίας στην αγορά καταναλωτικών ηλεκτρονικών, η Toshiba κλείνει ένα κεφάλαιο 74 ετών με την έξοδό της από το χρηματιστήριο του Τόκιο.
Ο όμιλος ιδιωτικοποιείται από ομάδα επενδυτών με επικεφαλής την επενδυτική εταιρεία Japan Industrial Partnets (JIP).
Με την εξαγορά των 14 δισ. δολαρίων η Toshiba επιστρέφει σε ιαπωνικά χέρια, έπειτα από μακρά μάχη με ξένους επενδυτές που παρέλυσαν τον μεγάλο κατασκευαστή μπαταριών, ημιαγωγών, πυρηνικής ενέργειας και αμυντικών συστημάτων.
Πώς όμως έχασε το γόητρό της μια από τις διασημότερες εταιρείες της Ιαπωνίας;
Η περιπέτεια ξεκίνησε το 2015 όταν βρέθηκαν λογιστικές παρατυπίες που έφταναν μέχρι τη διοίκηση: επί επτά χρόνια, η Toshiba φούσκωνε τα κέρδη της κατά 1,9 δισ. δολάρια.
Το 2020 ανακαλύφθηκαν νέες παρατυπίες και το 2021 η εταιρεία κατηγορήθηκε ότι συνωμότησε με το ιαπωνικό υπουργείο Εμπορίου με στόχο να αντιταχθεί στα συμφέροντα ξένων επενδυτών. Η είδηση προκάλεσε φυγή ξένων κεφαλαίων από το ιαπωνικό χρηματιστήριο.
Το 2017, η αμερικανική Westinghouse Electric, της οποίας το μεγαλύτερο μερίδιο ανήκε στην Toshiba, χρεοκόπησε μετά την εξαγορά ενός πυρηνικού σταθμού, αφήνοντας την Toshiba αντιμέτωπη με χρέη 6 δισ. δολαρίων και κατάρρευση του τμήματος πυρηνικής ενέργειας. Σύντομα πουλήθηκαν και οι μονάδες κινητών τηλεφώνων, ιατρικών συστημάτων και λευκών συσκευών.
Η Toshiba «θα κάνει τώρα ένα μεγάλο βήμα προς το μέλλον» ανακοίνωσε η εταιρεία την Τετάρτη, μετά την έξοδό της από το χρηματιστήριο.
Παραμένει άγνωστο ποια πορεία θα ακολουθήσει, σύμφωνα όμως με το Reuters ο διευθύνων σύμβουλος Τάρο Σιμάντα, ο οποίος παραμένει στη θέση του, αναμένεται να εστιάσει στις ψηφιακές υπηρεσίες με υψηλό περιθώριο κέρδους.
Την υπόθεση θα παρακολουθεί στενά η ιαπωνική κυβέρνηση. Ο όμιλος απασχολεί 106.000 εργαζομένους και ορισμένες από τις υπηρεσίες της θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για την εθνική ασφάλεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου