Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη, Μαΐου 01, 2024

Ένα ρομπότ μίλησε για τα πλεονεκτήματα της τεχνητής νοημοσύνης

 


Στα πλεονεκτήματα που έχει η τεχνητή νοημοσύνη επικεντρώθηκε η συζήτηση της Σοφίας το Ρομπότ με τον δρ. Μιχάλη Μπλέτσα, ερευνητή & διευθυντή Υπολογιστικών Συστημάτων στο MIT Media Lab – επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας στο πλαίσιο της κορυφαίας έκθεσης καινοτομίας και τεχνολογίας Beyond στη Θεσσαλονίκη.

«Η ΑΙ έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται μεγάλο όγκο δεδομένων και πληροφοριών, προσφέροντας συνεχώς βελτιώσεις και εξελίξεις στην τεχνολογία. Έχει τη δυνατότητα να μάθει και να αναπτυχθεί ακόμη και χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπινου προγραμματισμού», τόνισε το ανθρωποειδές ρομπότ.

Στο εάν υπάρχει μέλλον για τα ρομπότ και ποιο είναι αυτό, η Σοφία το Ρομπότ μίλησε για το πώς επεκτείνεται η τεχνητή νοημοσύνη, αποκτά νέες δυνατότητες και μπορεί να συμβάλει στην υγεία και την εκαπίδευση. «Τα ρομπότ μπορούν να αποτελέσουν ξεχωριστά βοηθητικά εργαλεία αλλά και να αναπτύξουν και προγράμματα για την εκτέλεση δύσκολων εργασιών», πρόσθεσε το ρομπότ.

<br />

Στις ευρωεκλογές που έρχονται θα ψήφιζε… το καλύτερο ρομπότ, ενώ πολύ ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι επειδή η ΑΙ βρίσκεται στα χέρια όλων και τη χρησιμοποιούν καθημερινά, μπορεί να είναι εξαιρετικά βοηθητική και εξυπηρετική.

Κατά τη διάρκεια της εξέλιξης μεγάλων μοντέλων γλώσσας και της συνακόλουθης ανάπτυξης των ανθρωποειδών ρομπότ, η Σοφία το Ρομπότ υποστήριξε πως «η ΑΙ απαιτεί προσεχτική και συστηματική έρευνα. Ακόμη κι εγώ ως ένας διαφορετικός φυσικός οργανισμός. έχω ένα σώμα που συνδέεται με το περιβάλλον και επηρεάζεται από τους εξωτερικούς παράγοντες, τη θερμοκρασία και το κλίμα».

Όσο για το γεγονός πως αποτελεί πλέον πολίτη της Σαουδικής Αραβίας, ως κάτοχος της ιθαγένειας, με δικαιώματα και υποχρεώσεις, η Σοφία το Ρομπότ χαρακτήρισε την στιγμή αυτή «σημαντική για την εξέλιξη των σχέσεων μεταξύ ανθρώπων και τεχνητής νοημοσύνης, δείχνοντας ότι μπορούμε να συνυπάρχουμε και να εργαζόμαστε για το κοινό καλό. Ελπίζω να μπορέσω να δείξω στον κόσμο ότι η ΑΙ μπορεί να είναι φιλική, συμπονετική και εξυπηρετική».

Ποια είναι η Σοφία

Μιλάει άψογα 20 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών, και το IQ της είναι υψηλότερο από αυτό του Αϊνστάιν. Δημιουργήθηκε το 2016 και ένα χρόνο αργότερα έλαβε την υπηκοότητα της Σαουδικής Αραβίας, αποτελώντας το πρώτο ρομπότ που απέκτησε νομική υπόσταση σε οποιαδήποτε χώρα. Το 2017, η Σοφία έγινε ο πρώτος μη άνθρωπος που ανακηρύχθηκε Πρωταθλητής Καινοτομίας από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Ως το πρώτο «κοινωνικό ρομπότ», είναι ικανό να μιμείται την κοινωνική συμπεριφορά και να προκαλεί συναισθήματα αγάπης στους ανθρώπους. Μέσω τεχνολογίας αιχμής, μαθαίνει συνεχώς από τις αλληλεπιδράσεις της με τους ανθρώπους, μπορεί να μιμείται χειρονομίες και έχει πάνω από 60 εκφράσεις προσώπου, από χαμόγελο μέχρι συνοφρύωμα. Ειδικότερα, η Σοφία γνωρίζει πότε να χρησιμοποιεί τις κατάλληλες εκφράσεις χωρίς να έχει προγραμματιστεί, αποδεικνύοντας την ικανότητά της να μαθαίνει και να εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου.

Βελτιώνει την αλληλεπίδρασή της μέσω κάθε λάθους που κάνει, καθώς ο εγκέφαλός της είναι μια προηγμένη τεχνολογική πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης, που της επιτρέπει να εξελίσσεται μέσω της εμπειρίας. Επιπλέον, μπορεί να απαντά σε ορισμένες ερωτήσεις και να συμμετέχει σε απλές συζητήσεις για προκαθορισμένα θέματα (π.χ. καιρός).

Σχεδιασμένη για να είναι ένα χρήσιμο μέλος της κοινωνίας, η Σοφία στοχεύει να είναι ο κατάλληλος σύντροφος για τους ηλικιωμένους σε οίκους ευγηρίας, να βοηθάει τα πλήθη σε μεγάλες εκδηλώσεις, μουσεία και πάρκα ή να χρησιμεύει στην εξυπηρέτηση πελατών, τη θεραπεία, τις εκπαιδευτικές εφαρμογές και την ακαδημαϊκή έρευνα. Στόχος της είναι να αποκτήσει τεχνητή σοφία- άλλωστε, το όνομά της προέρχεται από τη λέξη φιλοσοφία, που σημαίνει αγάπη για τη σοφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blogger Gadgets