Η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει πρόστιμο, που θα ανέρχεται σε έως και 5% των συνολικών εσόδων τους, στις διαδικτυακές πλατφόρμες που δεν αποτρέπουν τη διάδοση παραπληροφόρησης στο ίντερνετ, συμμετέχοντας σε ώθηση που δίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο για να τεθούν φραγμοί στους τεχνολογικούς γίγαντες, κάτι που προκαλεί ωστόσο αντιδράσεις από τους υπέρμαχους της ελευθερίας του λόγου.
Η Αυστραλία ζητάει να υπάρξουν κώδικες δεοντολογίας
Η αυστραλιανή κυβέρνηση διευκρίνισε ότι θα επιβάλει στις πλατφόρμες να θεσπίσουν κώδικες δεοντολογίας που θα διέπουν τον τρόπο, με τον οποίο σταματούν τη διάδοση επικίνδυνων ψευδών πληροφοριών, και θα πρέπει να εγκριθούν από ρυθμιστικό φορέα. Αυτός θα ορίζει τα δικά του πρότυπα, αν μια πλατφόρμα δεν καταφέρει να το κάνει, και στη συνέχεια θα επιβάλλει πρόστιμο στις εταιρείες που δεν συμμορφώνονται.
Κατατίθεται σήμερα το σχετικό νομοσχέδιο
Το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί σήμερα στο κοινοβούλιο, βάζει στο στόχαστρο ψευδές περιεχόμενο που βλάπτει την ακεραιότητα των εκλογών ή τη δημόσια υγεία, που καλεί στην καταδίκη ομάδων ή στον τραυματισμό ατόμου, ή που δημιουργεί τον κίνδυνο διατάραξης της λειτουργίας σημαντικής υποδομής ή των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.
Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί μέρος μιας ρυθμιστικής καταστολής σε ευρεία κλίμακα από την Αυστραλία, όπου ηγετικά στελέχη έχουν διαμαρτυρηθεί ότι πλατφόρμες που έχουν την έδρα τους σε ξένες χώρες παρακάμπτουν την κυριαρχία της χώρας, και έρχεται πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές που προβλέπεται να γίνουν εντός ενός έτους.
Ήδη η εταιρεία στην οποία ανήκει το Facebook, η Meta, έχει πει ότι μπορεί να μπλοκάρει επαγγελματικό ειδησεογραφικό περιεχόμενο αν αναγκαστεί να πληρώσει δικαιώματα, ενώ το X, πρώην Twitter, έχει αφαιρέσει το μεγαλύτερο μέρος της εποπτείας περιεχομένου αφού εξαγοράστηκε από τον δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ το 2022.
«Η ψευδής πληροφόρηση και η παραπληροφόρηση θέτουν σοβαρή απειλή στην ασφάλεια και την ευημερία των Αυστραλών, όπως και στην δημοκρατία, την κοινωνία και την οικονομία μας», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η υπουργός Επικοινωνίας Μισέλ Ρόουλαντ.
«Το να μην κάνουμε τίποτα και να επιτρέπουμε σε αυτό το πρόβλημα να επιδεινώνεται δεν είναι επιλογή», προσθέτει.
Γύρω στα 4/5 των Αυστραλών θέλουν να υπάρξει μια κανονιστική ρύθμιση για το θέμα της διάδοσης ψευδών πληροφοριών, λέει η κυβέρνηση.
Γιατί είχε δεχθεί επικρίσεις μια αρχική εκδοχή του νομοσχεδίου
Μια αρχική εκδοχή του νομοσχεδίου είχε δεχθεί επικρίσεις το 2023 επειδή έδινε στην Αυστραλιανή Αρχή Επικοινωνίας και Μέσων υπερβολικά μεγάλη δύναμη να καθορίζει τι συνιστούσε ψευδή πληροφόρηση και παραπληροφόρηση.
Η Ρόουλαντ διευκρίνισε ότι το νέο νομοσχέδιο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσδιορίζει ότι ο ρυθμιστικός φορέας δεν θα έχει την εξουσία να επιβάλει το κατέβασμα μεμονωμένων κομματιών περιεχομένου ή λογαριασμών χρηστών. Η νέα εκδοχή του νομοσχεδίου προστατεύει την επαγγελματική ειδησεογραφία, το καλλιτεχνικό και θρησκευτικό περιεχόμενο, ενώ δεν προστατεύει περιεχόμενο που έχει εγκριθεί από την κυβέρνηση.
Γύρω στα 4/5 των Αυστραλών ήθελαν να υπάρξει μια κανονιστική ρύθμιση για το θέμα της διάδοσης ψευδών πληροφοριών, σύμφωνα με την υπουργό, η οποία επικαλέστηκε την Αυστραλιανή Λογοτεχνική Συμμαχία Μέσων Ενημέρωσης (Australian Media Literary Alliance).
Η Meta, η οποία υπολογίζει ότι σχεδόν 9 στους 10 Αυστραλούς είναι χρήστες του Facebook, αρνήθηκε να σχολιάσει. Ο φορέας του κλάδου, ο DIGI, του οποίου η Meta είναι μέλος, ανακοίνωσε ότι το νέο καθεστώς ενισχύει έναν κώδικα κατά της παραπληροφόρησης που επικαιροποιήθηκε τελευταία φορά το 2022, αλλά σημείωσε ότι εξακολουθούν να τίθενται πολλά ερωτήματα σχετικά με αυτό.
Το X δεν ήταν διαθέσιμο μέχρι στιγμής να σχολιάσει.
Ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης για τις εσωτερικές υποθέσεις Τζέιμς Πάτερσον δήλωσε ότι, μολονότι ακόμη δεν έχει εξετάσει το αναθεωρημένο νομοσχέδιο, «οι θεμιτές πολιτικές πεποιθήσεις των Αυστραλών δεν πρέπει να λογοκρίνονται ούτε από την κυβέρνηση ούτε από ξένες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης».
Η Αρχή Επικοινωνιών και Μέσων Ενημέρωσης της Αυστραλίας χαιρέτισε σε ανακοίνωσή της «τον νόμο που της παρέχει επίσημο ρυθμιστικό ρόλο για την καταπολέμηση της ψευδούς πληροφόρησης και της παραπληροφόρησης στις ψηφιακές πλατφόρμες».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου