Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή, Οκτωβρίου 27, 2024

Ρομπότ: Το STAR1 έβαλε… αθλητικά, πήγε για τρέξιμο και «έσπασε» το ρεκόρ ταχύτητας

 


Τα ανθρωποειδή ρομπότ είναι εξυπνότερα, ακούραστα και ως μηχανές μπορούν να εκτελούν εντολές με απόλυτη ακρίβεια σχεδόν εξαλείφοντας τα περιθώρια ανθρώπινου λάθους. Τώρα όμως ένα νέο κινεζικό ρομπότ έρχεται να αποδείξει ότι ακόμη και οι αθλητικές επιδόσεις τους, μπορούν να είναι καλύτερες από εκείνες των ανθρώπων.

Το πιο γρήγορο ρομπότ στον κόσμο

Ο λόγος για το STAR1, ένα ανθρωποειδές ρομπότ που κατασκευάστηκε από την κινεζική εταιρεία Robot Era, που έχει ύψος 1,71 μέτρα, ζυγίζει 65 κιλά, στέκεται στα δύο πόδια και μπορεί να τρέξει έως και 13 χιλιόμετρα της ώρα (8 μίλια) ή για την ακρίβεια 3,6 μέτρα το δευτερόλεπτο.

Πριν από λίγες ημέρες οι επιστήμονες παρουσίασαν το STAR1 ως την ταχύτερη μηχανή αυτού του είδους που έχει κατασκευαστεί μέχρι στιγμής. Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι αυτές οι ταχύτητες επιτεύχθηκαν μόνο με την βοήθεια ενός ζευγαριού αθλητικών παπουτσιών που συνέβαλαν στη μείωση των κραδασμών και την επιτάχυνση του βηματισμού. Το αποτέλεσμα ήταν να πετύχει ταχύτητες-ρεκόρ και να κερδίσει τον τίτλο του πιο γρήγορου ρομπότ στον κόσμο.

Στο βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι επιστήμονες, έχουν βάλει το ρομπότ να τρέχει επί 34 λεπτά με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα στην έρημο Γκόμπι στη βορειοδυτική Κίνα. Διαπίστωσαν ότι τα αθλητικά παπούτσια το βοηθούσαν να τρέξει πιο γρήγορα, καώς δοκίμασαν τις επιδόσεις του τόσο σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους και χωματόδρομους, όσο και σε χαλίκι και λιβάδια.

Δείτε το βίντεο:

Το STAR1 τροφοδοτείται από υλικό τεχνητής νοημοσύνης (AI) που διαθέτει επεξεργαστική ικανότητα 275 τρισεκατομμυρίων λειτουργιών ανά δευτερόλεπτο (TOPS), σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Robot Era. Αυτό είναι πολύ υψηλότερο ποσοστό ισχύος από εκείνο που υπάρχει σε επεξεργαστές AI σε πολλούς από τους καλύτερους φορητούς υπολογιστές, οι οποίοι κυμαίνονται μεταξύ 45 και 55 TOPS. Το ρομπότ διαθέτει επίσης 12 βαθμούς ελευθερίας κινήσεων, που αντιστοιχούν στον αριθμό των αρθρώσεων που έχει και στο εύρος κινήσεων που μπορεί να εκτελεί.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blogger Gadgets