Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη, Απριλίου 14, 2010

H σωστή διατροφή «μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ»


Τα άτομα που πλησιάζουν την τρίτη ηλικία ίσως μπορούν να μειώσουν έως 40% τον κίνδυνο να εμφανίσουν νόσο του Αλτσχάιμερ ακολουθώντας μια διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, λευκό κρέας και κάποια λαχανικά, δείχνει νέα Αμερικανική μελέτη.
«Η διατροφή είναι πιθανότατα ο ευκολότερος τρόπος για να αλλάξει κανείς τον κίνδυνο ασθένειας» δήλωσε στο Reuters η Γιαν Γκου, επικεφαλής της μελέτης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Η μελέτη της δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Archives of Neurology.
Προηγούμενες έρευνες είχαν συνδέσει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ με συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, ωστόσο η μελέτη της Δρ Γκου είναι μια από τις πρώτες που εξετάζει ολόκληρες ομάδες τροφίμων. Η προσέγγιση αυτή, θεωρούν οι ερευνητές, ίσως δίνει πιο ξεκάθαρη εικόνα, δεδομένου ότι τα συστατικά των τροφών ενδέχεται να δρουν συνεργατικά.
Η έρευνα παρακολούθησε 2.148 υγιή άτομα άνω των 65 ετών για μέσο διάστημα τεσσάρων χρόνων. Οι εθελοντές κλήθηκαν να αναφέρουν τις διατροφικές τους συνήθειες και κάθε 18 μήνες εξετάζονταν για συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ. Συνολικά 253 εμφάνισαν την ασθένεια στο διάστημα της μελέτης.
Η ανάλυση έδειξε ότι ο κίνδυνος ήταν μικρότερος μεταξύ των εθελοντών που κατανάλωναν συχνά ελαιόλαδο, πουλερικά, ψάρια, ξηρούς καρπούς, τομάτες, μπρόκολο ή κουνουπίδι, φρούτα και σκούρα και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
«Τα άτομα που συμμορφώνονται περισσότερο με αυτό το διατροφικό πρόγραμμα, σε σχέση με τους υπόλοιπους, παρουσιάζουν περίπου 40% μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ» αναφέρει η Δρ Γκου.
Ο κίνδυνος φάνηκε αντίθετα να αυξάνεται με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, εντοσθίων και πλήρων γαλακτοκομικών.
Οι παρατηρήσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στα αποτελέσματα προηγούμενων ερευνών, οι οποίες είχαν καταδείξει την προστατευτική δράση ορισμένων θρεπτικών συστατικών, όπως τα ωμέγα-3 και τα ωμέγα 6 λιπαρά οξέα, οι βιταμίνες Ε και Β12 και το φολικό οξύ.
Ο μηχανισμός του φαινομένου παραμένει ασαφής, ωστόσο η Δρ Γκου υποψιάζεται ότι η αποφυγή του κορεσμένου λίπους αποτρέπει τις βλάβες στα αγγεία του εγκεφάλου, ενώ άλλα συστατικά όπως τα ω-3 λιπαρά οξέα προστατεύουν απευθείας στον εγκέφαλο.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blogger Gadgets