Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή, Μαρτίου 31, 2013

Δευτέρα 1/4/2013


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   1/4/2013  Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα. Με αραιή συννεφιά και ηλιοφάνεια από το πρωί στο μεγαλύτερο μέρος της Χώρας.
Πιο πυκνά θα είναι τα σύννεφα στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής Ελλάδας, στο νότιο και στο ανατολικό αιγαίο.
Από το μεσημέρι αραιή συννεφιά με ηλιοφάνεια θα έχει και η κεντρική Ελλάδα, η κεντρική και η δυτική στερεά Ελλάδα και το μεγαλύτερο μέρος του Ιονίου πελάγους.
Πυκνά επίσης θα είναι τα σύννεφα από το απόγευμα στο Ιόνιο πέλαγος και στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής Ελλάδας, έως το βράδυ στην κεντρική Ελλάδα και βόρεια Πελοπόννησο.
Βροχή αρχικά το πρωί θα πέσει στην δυτική Μακεδονία, από το μεσημέρι και σταδιακά έως το βράδυ βροχή θα πέσει στην Ήπειρο και στο Ιόνιο πέλαγος.
Ασθενή θα είναι η χιονόπτωση που θα πέσει στα ορεινά της δυτικής και της ανατολικής Μακεδονίας και στην Ήπειρο.
Η Αφρικάνικη σκόνη συνεχίζει με την παρουσία της επάνω από τον Ελλαδικό χώρο.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχουν τα ορεινά της δυτικής και της  ανατολικής  Μακεδονίας.    
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχουν οι νότιες περιοχές της κεντρικής   Κρήτης.    
2 – 6  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου αιγαίου.
2 – 6  στο νότιο αιγαίο. 2 7  μποφόρ θα έχει η περιοχή του Ιονίου πελάγους.
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από -2C  έως 23C.  
Ο καιρός στην Λάρισα  Με αραιή συννεφιά και ηλιοφάνεια από το πρωί, και καθ’ όλη σχεδόν την διάρκεια της ημέρας, λίγο πιο πυκνά θα είναι τα σύννεφα στην διάρκεια του μεσημεριού. Άνεμοι επιφανείας θα είναι  ΔΝΔ  – ΔΝΔ   θα κυμανθούν από 3 έως 35/55 χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  8C και υψηλή  21C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1010. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 29% έως και 74%. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE ο καιρός  στην  Λάρισα. 

LENA ERICKSON


«Κοινωνικά» ρομπότ δείχνουν πώς βρίσκουν το δρόμο τους τα μυρμήγκια


Ουάσινγκτον
Τελικά τα μυρμήγκια δεν χρειάζονται μεγάλη εξυπνάδα για να βρίσκουν τη συντομότερη διαδρομή μέχρι τη μυρμηγκοφωλιά: Μικρά ρομπότ που προγραμματίστηκαν με τρεις απλές εντολές μπορούν να μιμούνται με ακρίβεια την κυκλοφορία στις λεωφόρους των κοινωνικών εντόμων.

Καθένα από τα τροχοφόρα ρομποτάκια «είναι αρκετά χαζό» σχολιάζει ο Σάιμον Γκάρνιερ, επικεφαλής της μελέτης στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Νιου Τζέρσεϊ στις ΗΠΑ.

«Αν βρισκόταν μόνο του, καθένα από τα ρομπότ θα κινούνταν σε τυχαίες διαδρομές και θα χάνονταν [...] Όταν όμως βρίσκονται πολλά μαζί μπορούν να συνεργάζονται και να επικοινωνούν» συνεχίζει.

Τα κυβικά ρομπότ, τα οποία χρησιμοποιούν εξαρτήματα από ρολόγια χειρός ως κινητήρες, προγραμματίστηκαν να εκτελούν τρεις απλές λειτουργίες: να κινούνται προς μια τυχαία, να αποφεύγουν τυχόν εμπόδια, και να ακολουθούν τα ίχνη που άφηναν πίσω τους τα άλλα ρομπότ.

Τα «ίχνη» αυτά ήταν φωτεινές κουκκίδες που εμφάνιζε στο πάτωμα ένας προβολέας, συνδεδεμένος σε έναν υπολογιστή που παρακολουθούσε τις διαδρομές των άλλων ρομπότ.

«Καθένα από τα ρομπότ έχει δύο "κεραίες" στην κορυφή του, οι οποίες είναι στην πραγματικότητα αισθητήρες φωτός. Αν πέφτει περισσότερο φως στον αριστερό αισθητήρα, το ρομπότ στρίβει αριστερά, ενώ αν πέφτει περισσότερο φως στον δεξιό αισθητήρα, το ρομπότ στρίβει δεξιά».

Το ίδιο συμβαίνει με τα πραγματικά μυρμήγκια, τα οποία όμως αντί για φωτεινά ίχνη ακολουθούν τις φερομόνες, χημικά σινιάλα που αφήνουν πίσω τους άλλα μυρμήγκια καθώς περπατούν.

Το πείραμα, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση PLoS Computational Biology, δείχνει ότι τα μυρμήγκια ακολουθούν τη βέλτιστη διαδρομή μέσω ενός «βρόχου θετικής ανάδρασης».

Αν για παράδειγμα τα μυρμήγκια θέλουν να φτάσουν από το σημείο A στο σημείο B, αρχικά θα ακολουθήσουν οποιαδήποτε τυχαία διαδρομή. Αν όμως μια από αυτές τις διαδρομές είναι συντομότερη, τα ίχνη που αφήνουν τα μυρμήγκια κατά μήκος τους θα είναι πιο έντονα από ό,τι στις υπόλοιπες διαδρομές.

«Επειδή τα μυρμήγκια που ακολουθούν τη συντομότερη διαδρομή ταξιδεύουν ταχύτερα, η ποσότητα φερομονών -ή φωτός- που αποτίθεται σε αυτό το μονοπάτι αυξάνεται ταχύτερα από ό,τι σε άλλες διαδρομές» εξηγεί ο Δρ Γκάρνιερ.

Και αυτό σημαίνει ότι όλο και περισσότερα μυρμήγκια θα χρησιμοποιήσουν στη συνέχεια τη συντομότερη διαδρομή.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η μελέτη της συμπεριφοράς των μυρμηγκιών μπορεί να είναι χρήσιμη για κάθε εφαρμογή στην oποία είναι απαραίτητος ο υπολογισμός της βέλτιστης διαδρομής.

Στις τηλεπικοινωνίες, για παράδειγμα, χρησιμοποιείται ήδη ένας αλγόριθμος, με την ονομασία «βελτιστοποίηση αποικίας μυρμηγκιών», ο οποίος βρίσκει τη βέλτιστη διαδρομή για τη μετάδοση δεδομένων στο Διαδίκτυο.
Newsroom ΔΟΛ

ΒΑΣΟΥ ΜΑΙΡΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ BY EDELVAIS


Σάββατο, Μαρτίου 30, 2013

Κυριακή 31/3/2013


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   31/3/2013  Συννεφιασμένος  ο καιρός στην Ελλάδα.
Με  αραιή συννεφιά στο μεγαλύτερο μέρος της Χώρας.
Πιο πυκνά θα είναι τα σύννεφα κυρίως τι πρωί στο Ιόνιο πέλαγος, στην Ήπειρο και στο μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας.
Έως το μεσημέρι και σταδιακά έως το βράδυ, πυκνά θα είναι τα σύννεφα στο μεγαλύτερο μέρος των χερσαίων περιοχών της Χώρας.
Ηλιοφάνεια από το απόγευμα θα έχει η κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, η ανατολική στερεά Ελλάδα, η Εύβοια, η Αττική, η ανατολική Πελοπόννησο και   το νότιο, νοτιοανατολικό αιγαίο πέλαγος.
Αρχικά βροχή το πρωί θα πέσει στο κεντρικό Ιόνιο πέλαγος και στην βορειοδυτική Μακεδονία, από το μεσημέρι και έως τις βραδινές ώρες έντονα θα είναι τα φαινόμενα με βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής Ελλάδας, μέρος της κεντρικής Ελλάδας,  στην Πελοπόννησο και στην Μακεδονία.
Ασθενή θα είναι η βροχή που θα πέσει το απόγευμα στην Αττική.
Ασθενή θα είναι η χιονόπτωση θα πέσει το πρωί στα ορεινά της ανατολικής και της δυτικής Μακεδονίας και από το απόγευμα στην Ήπειρο και στον Όλυμπο.
Η Αφρικάνικη σκόνη συνεχίζει με την παρουσία της επάνω από τον Ελλαδικό χώρο με έντονη την σκόνη, εναποθέτοντας της σε υγρή και σε ξηρή μορφή.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχουν τα ορεινά της δυτικής και της  ανατολικής  Μακεδονίας.    
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχουν οι νότιες περιοχές της κεντρικής   Κρήτης.    
2 – 6  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου αιγαίου.
2 – 7  στο νότιο αιγαίο. 3 7  μποφόρ θα έχει η περιοχή του Ιονίου πελάγους.
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από 1C  έως 24C.  
Ο καιρός στην Λάρισα  Με αραιή συννεφιά και ηλιοφάνεια από το πρωί, και καθ’ όλη σχεδόν την διάρκεια της ημέρας, λίγο πιο πυκνά θα είναι τα σύννεφα στην διάρκεια του μεσημεριού. Πιθανή ασθενή βροχή θα πέσει το μεσημέρι.
Άνεμοι επιφανείας θα είναι  ΝΑ  – ΝΔ – Δ – ΔΝΔ    θα κυμανθούν από 8 έως 29 χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  12C και υψηλή  22C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1005. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 46% έως και 84%. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE ο καιρός  στην  Λάρισα. 

Photo


Πτήση-εξπρές με Soyuz προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό


Μόσχα, Ρωσία
Πτήση-εξπρές διάρκειας κάτω των έξι ωρών πραγματοποιήσαν δύο ρώσοι κοσμοναύτες και ένας αμερικανός αστροναύτης που έφτασαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) με ένα ρωσικό σκάφος Soyuz.

Οι ρώσοι κοσμοναύτες Πάβελ Βινογκράντοφ και Αλεξάντρ Μισούρκιν και ο αμερικανός αστροναύτης Κρίστοφερ Κάσιντι απογειώθηκαν στις 22:43 ώρα Ελλάδας από το ρωσικό κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στις στέπες του Καζακστάν και το σκάφος τους προσδέθηκε με επιτυχία στον ISS το πρωί της Παρασκευής στις 04:28, ανακοίνωσε η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roskosmos.

Ύστερα από αυτή την πτήση διάρκειας-ρεκόρ κάτω των έξι ωρών, σε σύγκριση με τις δύο ημέρες που χρειάζονταν ως τώρα και δύο ώρες που είναι απαραίτητες για τις διαδικασίες πρόσδεσης, τους υποδέχθηκαν θερμά οι άλλοι τρεις αστροναύτες και κοσμοναύτες που βρίσκονταν ήδη στον ISS, όπως έδειξαν εικόνες της ρωσικής τηλεόρασης.

Αυτό το τεράστιο κέρδος σε χρόνο κατέστη δυνατό χάρη σε τεχνολογικές βελτιώσεις οι οποίες επιτρέπουν στο Soyuz να πραγματοποιεί, πριν προσδεθεί στο σταθμό, μόνο τέσσερις περιφορές γύρω από τη Γη, αντί των 34 που χρειάζονταν ως τώρα.

Αυτή η πτήση-εξπρές αποφασίστηκε, αφού η Ρωσία εκτόξευσε με επιτυχία προς τον ISS τρία φορτηγά διαστημικά σκάφη Progress τον Αύγουστο, τον Οκτώβριο και το Φεβρουάριο με την ίδια επιταχυμένη διαδικασία.

Ο Ρώσος Βινογκράντοφ, ο οποίος έχει ήδη πραγματοποιήσει δύο αποστολές στο διάστημα, μία από τις οποίες στον παλιό ρωσικό διαστημικό σταθμό Mir, αναφέρθηκε πριν από την αναχώρησή στα πλεονεκτήματα μιας πτήσης τόσο μικρής διάρκειας.

Το πλήρωμα βρίσκεται έτσι σε καλύτερη φόρμα για τη διαδικασία της πρόσδεσης, δήλωσε.

Η μείωση του χρόνου μετάβασης επιτρέπει, επίσης, να μεταφέρονται βιολογικές ύλες για να πραγματοποιηθούν πειράματα μέσα στον ISS, κάτι που δεν ήταν δυνατό όταν η πτήση διαρκούσε δύο ημέρες.

«Με μια πτήση τόσο σύντομης διάρκειας, το πλήρωμα θα μπορούσε ακόμη και να μεταφέρει ένα παγωτό χωρίς να λιώσει» αστειεύτηκε ο Βινογκράντοφ.

Η Ρωσία θέλει τώρα να εφαρμόσει αυτή τη νέα διαδικασία σε όλες τις πτήσεις σκαφών προς τον ISS, όμως η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA ανακοίνωσε πως θέλει λίγο χρόνο για να το σκεφτεί.

Η NASA εξέφρασε ανησυχίες για το γεγονός ότι οι αστροναύτες είναι υποχρεωμένοι να μένουν δεμένοι στο κάθισμά τους στη διάρκεια της πτήσης-εξπρές και δεν μπορούν έτσι να ξεμουδιάσουν τα πόδια τους ή να μεταβούν στο κατοικήσιμο τμήμα του διαστημοπλοίου, όπως συνέβαινε πριν.

Η αμερικανική υπηρεσία υπογράμμισε επίσης την τεχνική δυσκολία της χάραξης του σχεδίου πτήσης για εκτόξευση και πρόσδεση την ίδια μέρα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Rena Koumiwti - Stamatise tou rologiou tous deiktes


Παρασκευή, Μαρτίου 29, 2013

Σάββατο 30/3/2013


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   30/3/2013  Συννεφιασμένος  ο καιρός στην Ελλάδα.
Με  αραιή συννεφιά στο μεγαλύτερο μέρος της Χώρας.
Πιο πυκνά θα είναι τα σύννεφα κυρίως τις πρωινές ώρες στην Θεσσαλία, στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία.
Ασθενή θα είναι η βροχή που θα πέσει στην κεντρική Μακεδονία, στην βορειοανατολική Θεσσαλία και από το απόγευμα στην Ήπειρο.
Πιθανή ασθενή χιονόπτωση θα πέσει στα ορεινά της ανατολικής και της δυτικής Μακεδονίας.
Η Αφρικάνικη σκόνη συνεχίζει με την παρουσία της επάνω από τον Ελλαδικό χώρο με έντονη την σκόνη, εναποθέτοντας της σε υγρή και σε ξηρή μορφή.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχουν τα ορεινά της δυτικής και της  ανατολικής  Μακεδονίας.    
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχουν οι βορειοδυτικές περιοχές της Πελοποννήσου.
2 – 6  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου αιγαίου.
2 – 7  στο νότιο αιγαίο. 2 7  μποφόρ θα έχει η περιοχή του Ιονίου πελάγους.
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από 0C  έως 25C.  
Ο καιρός στην Λάρισα  Με αραιή συννεφιά και ηλιοφάνεια από το πρωί, και καθ’ όλη σχεδόν την διάρκεια της ημέρας, λίγο πιο πυκνά θα είναι τα σύννεφα τις πρωινές ώρες. Άνεμοι επιφανείας θα είναι  ΑΒΑ  – Α – ΑΝΑ   θα
κυμανθούν από 7 έως 27 χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  10C και υψηλή  22C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1009. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 36% έως και 93%. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE ο καιρός  στην  Λάρισα. 

CASEY CONNELLY


Τι προκάλεσε τη μαζική εξαφάνιση που άνοιξε το δρόμο στους δεινόσαυρους


Ουάσινγκτον
Πριν από περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια, στα τέλη της Τριαδικής Περιόδου, οι μισοί οργανισμοί της Γης εξαφανίστηκαν απότομα σε μια μυστηριώδη καταστροφή, η οποία άνοιξε το δρόμο για το βασίλειο των δεινοσαύρων. Νέα μελέτη, βασισμένη σε ακριβείς τεχνικές ραδιοχρονολόγησης πετρωμάτων, συνηγορεί τώρα στη θεωρία ότι η μαζική εξαφάνιση προκλήθηκε από τερατώδεις ηφαιστειακές εκρήξεις.

Η θεωρία των ηφαιστειακών εκρήξεων έχει τεθεί στο τραπέζι εδώ και χρόνια. Μέχρι σήμερα, όμως, κανείς δεν ήταν βέβαιος ότι αυτές οι βίαιες εκροές λάβας συνέβησαν πριν αρχίσει να εξαφανίζεται μαζικά η ζωή στη Γη.

Η νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Science, χρονολογεί την πρώτη φάση των εκρήξεων στα 201,56 εκατομμύρια χρόνια, όταν ξεκίνησε η μαζική εξαφάνιση. Επιπλέον, κάτω από τα στερεοποιημένα ηφαιστειακά πετρώματα, οι ερευνητές εντόπισαν απολιθωμένους κόκκους γύρης και διάφορους σπόρους, ένδειξη ότι το οικοσύστημα παρέμειναν άθικτα πριν από την εκροή λάβας.

Οι εκρήξεις που γέννησαν τον Ατλαντικό

Οι εκροές λάβας που ενδέχεται να κρύβονται πίσω από το επεισόδιο της Τριαδικής εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να καλύψουν μια περιοχή λίγο μικρότερη από την Αυστραλία. Συνέβησαν όταν όλη η ξηρά της Γης ήταν συγκεντρωμένη σε μια υπερήπειρο. Σήμερα, η στερεοποιημένη λάβα, μια μορφή βασάλτη, απαντάται σε τέσσερις ηπείρους.

Οι αμερικανοί ερευνητές που υπογράφουν τη νέα μελέτη κατάφεραν να χρονολογήσουν με πρωτοφανή ακρίβεια τέσσερις επιμέρους ηφαιστειακές εξάρσεις, εξετάζοντας το ρυθμό διάσπασης ισοτόπων του ουρανίου σε άτομα μολύβδου.

Η ανάλυση αποκαλύπτει ότι η πρώτη φάση ξεκίνησε στην περιοχή του σημερινού Μαρόκου, επεκτάθηκε στις ανατολικές ακτές της σημερινής Αμερικής, και διήρκεσε μερικές δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Νέες ηφαιστειακές εξάρσεις ακολούθησαν 60.000 χρόνια, 270.000 χρόνια και 620.000 χρόνια μετά το πρώτο αυτό επεισόδιο, δημιουργώντας τελικά ένα ρήγμα που μεγάλωσε και σχημάτισε τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Η χρονολόγηση συνηγορεί στη θεωρία της ηφαιστειακής δραστηριότητας, δεν αρκεί όμως για να αποδείξει ότι ο παράγοντας αυτός ήταν η αιτία, ή η μόνη αιτία, της μαζικής εξαφάνισης -έχουν εξάλλου προταθεί κι άλλες εξηγήσεις, όπως κάποια απότομη κλιματική αλλαγή.

Πρακτικά, όμως, ίσως είναι αδύνατο να υπάρξουν ποτέ αποδείξεις. Η νέα μελέτη ενισχύει τις υποψίες ότι οι ηφαιστειακές εκρήξεις έκρυψαν το φως του ήλιου και προκάλεσαν πολυετείς χειμώνες. Στη συνέχεια ο πλανήτης δεν αποκλείεται να πέρασε σε μια φάση φονικής θέρμανσης λόγω της αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, το οποίο θα μπορούσε επιπλέον να αυξήσει επικίνδυνα την οξύτητα των ωκεανών.

Το επεισόδιο της Τριαδικής ήταν το τέταρτο από τα πέντε γνωστά κύματα μαζικής εξαφάνισης ειδών. Το πέμπτο κύμα εξαφάνισε τους δεινόσαυρους πριν από 65 εκατ. χρόνια και άνοιξε το δρόμο για την κυριαρχία των θηλαστικών.

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν μάλιστα ότι ο πλανήτης διανύει σήμερα ένα έκτο επεισόδιο μαζικής εξαφάνισης, για το οποίο υπαίτιος δεν μπορεί παρά να είναι ο άνθρωπος.
Newsroom ΔΟΛ

ΓΑΒΑΛΑΣ ΠΑΝΟΣ Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.wmv


Πέμπτη, Μαρτίου 28, 2013

Παρασκευή 29/3/2013


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   29/3/2013  Συννεφιασμένος  ο καιρός στην Ελλάδα.
Με  συννεφιά στο μεγαλύτερο μέρος της Χώρας.
Πιο πυκνά θα είναι τα σύννεφα στην μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας, στο κεντρικό και βόρειο Ιόνιο πέλαγος, στην κεντρική και την βόρεια Ελλάδα, στο βόρειο και στο ανατολικό αιγαίο.
Το μεσημέρι πυκνά θα είναι τα σύννεφα στην Θεσσαλία, την στερεά Ελλάδα και την βόρεια Εύβοια.
Πλήρη σχεδόν ηλιοφάνεια στην μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας θα έχει το νοτιοανατολικό αιγαίο.
Βροχές θα πέσουν στο κεντρικό Ιόνιο πέλαγος, την Ήπειρο, την κεντρική, βόρεια και την ανατολική Θεσσαλία και την Μακεδονία.
Πιο ασθενή θα είναι η βροχή που θα πέσει από το μεσημέρι στην ανατολική στερεά Ελλάδα, την κεντρική και βόρεια Εύβοια.
Ασθενή θα είναι η χιονόπτωση που θα πέσει στα ορεινά της δυτικής και της ανατολικής Μακεδονίας και στον Όλυμπο.
Η Αφρικάνικη σκόνη συνεχίζει με την παρουσία της επάνω από τον Ελλαδικό χώρο με έντονη την σκόνη εναποθέτοντας της σε υγρή και σε ξηρή μορφή.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχουν τα ορεινά της δυτικής και της  ανατολικής  Μακεδονίας.    
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχουν οι νότιες περιοχές της κεντρικής   Κρήτης.    
2 – 5  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου αιγαίου.
2 – 6  στο νότιο αιγαίο. 2 6  μποφόρ θα έχει η περιοχή του Ιονίου πελάγους.
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από -2C  έως 24C.  
Ο καιρός στην Λάρισα  Με συννεφιά από το πρωί, και στην μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας, πιο αραιή συννεφιά με ηλιοφάνεια θα έχει μετά το μεσημέρι. Ασθενή βροχή θα πέσει έως το μεσημέρι. Άνεμοι επιφανείας θα είναι  ΑΝΑ  – Α  θα κυμανθούν από 9 έως 16 χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  11C και υψηλή  16C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1016. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 56% έως και 90%. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE ο καιρός  στην  Λάρισα. 

Photo


Ανακαλύφθηκε ένα νέο είδος μίνι έκρηξης σούπερ-νόβα


Αθήνα
Ένα τρίτο είδος σχετικά πιο αδύναμης έκρηξης υπερκαινοφανών αστέρων (σούπερ-νόβα), που έρχεται να προστεθεί στα δύο που είναι ήδη γνωστά και έχουν μεγαλύτερη ισχύ ανακάλυψαν οι αστρονόμοι.

Το πρώτο είδος (Ia) προκύπτει από την πλήρη διάλυση ενός «λευκού νάνου» αστέρα, ενώ το δεύτερο είδος (Ib και Ιc) λαμβάνει χώρα όταν καταρρέει βαρυτικά ο πυρήνας ενός γιγάντιου άστρου με μάζα δέκα έως εκατό φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου μας. Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι μια από τις πιο ισχυρές και λαμπερές εκρήξεις στο σύμπαν.

Τώρα, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ένα είδος αστρικής έκρηξης, επίσης λόγω διάλυσης ενός «λευκού νάνου», η οποία έως τώρα θεωρείτο μια ασυνήθιστη υποπερίπτωση του πρώτου είδους (Ia), στην πραγματικότητα συνιστά ένα τελείως διαφορετικό είδος σούπερ-νόβα (που πήρε πλέον την ονομασία Iax). Αυτές οι μίνι-εκρήξεις απελευθερώνουν σημαντικά μικρότερη ποσότητα ενέργειας, το 1% έως 50% της εκλυόμενης ενέργειας από μια έκρηξη τύπου Ia.

Λόγω του μικρότερου μεγέθους της έκρηξης, υπάρχουν ενδείξεις ότι σε αρκετές περιπτώσεις ένα τμήμα του άστρου κατορθώνει να επιβιώσει. Όπως και με τις μεγαλύτερης ισχύος εκρήξεις τύπου Ia, τα φάσματα των σούπερ-νόβα Iax δεν περιέχουν καθόλου ίχνη υδρογόνου.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον αστρονόμο Ράιαν Φόλεϊ του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ - Σμιθσόνιαν, που θα κάνουν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής The Astrophysical Journal, σύμφωνα με το Science και το Space.com, εκτιμούν ότι οι περισσότερες εκρήξεις του νέου τύπου Iax προέρχονται από διπλά συστήματα άστρων (δύο άστρα σε αμοιβαία βαρυτική έλξη και σε τροχιά το ένα γύρω από το άλλο).

Το ένα άστρο-λευκός νάνος, που έχει μεγάλη πυκνότητα και είναι πλούσιο σε άνθρακα και οξυγόνο, «κλέβει» ήλιο από το άλλο άστρο (που είναι πλούσιο σε αυτό το χημικό στοιχείο, καθώς έχει πια «κάψει» το υδρογόνο του), ώσπου το πρώτο άστρο να έχει συσσωρεύσει τόσο μεγάλη μάζα, ώστε τελικά να εκραγεί.

Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι έχουν ανακαλύψει έως τώρα πολύ λίγες τέτοιου είδους αχνές εκρήξεις σούπερ-νόβα (γύρω στις 25 και μόνο σε πιο νέους γαλαξίες) όχι γιατί είναι σπάνιες, αλλά απλούστατα επειδή δεν είναι ιδιαίτερα λαμπερές. Εκτιμούν ότι για κάθε 100 εκρήξεις του πρώτου είδους (Ιa), συμβαίνουν περίπου 31 εκρήξεις σούπερ-νόβα του τρίτου είδους (Iax).

Το μελλοντικό μεγάλο τηλεσκόπιο Large Synoptic Survey Telecope στη Χιλή αναμένεται να εντοπίσει περίπου ένα εκατομμύριο εκρήξεις υπερκαινοφανών άστρων στη διάρκεια της λειτουργίας του και από αυτές πάνω από 10.000 θα μπορούσαν να είναι σούπερ-νόβα του τρίτου τύπου (Iax), δηλαδή περίπου όσες εκρήξεις πρώτου τύπου (Ia) έχουν συνολικά ανακαλύψει μέχρι σήμερα οι αστρονόμοι.

Μάλιστα, όπως είπε ο Ράιαν Φόλεϊ, δεν αποκλείεται τέτοιες εκρήξεις τρίτου τύπου να γίνονται κατά καιρούς και πολύ κοντά στη Γη, αλλά να μην έχουν ακόμα παρατηρηθεί.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ.wmv


Τετάρτη, Μαρτίου 27, 2013

Πέμπτη 28/3/2013


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   28/3/2013  Συννεφιασμένος  ο καιρός στην Ελλάδα.
Με  συννεφιά στο μεγαλύτερο μέρος της Χώρας.
Πιο αραιή συννεφιά με ηλιοφάνεια θα έχει η ανατολική στερεά Ελλάδα, η Αττική, η Πελοπόννησο και το μεγαλύτερο μέρος του αιγαίου πελάγους.
Βροχές στην μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας θα πέσουν στο βόρειο Ιόνιο πέλαγος, την Ήπειρο και την δυτική Μακεδονία, πιο ασθενή θα είναι η βροχή που θα πέσει στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, στην βόρεια, βορειανατολική Θεσσαλία.
Ασθενή θα είναι η χιονόπτωση που θα πέσει στα ορεινά της δυτικής και της ανατολικής Μακεδονίας, στον Όλυμπο και στην Ήπειρο.
Η Αφρικάνικη σκόνη συνεχίζει με την παρουσία της κυρίως στην περιοχή της Πελοποννήσου και νοτίου αιγαίου, εναποθέτοντας την σκόνη σε υγρή και σε ξηρή μορφή.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχουν τα ορεινά της δυτικής και της  ανατολικής  Μακεδονίας.    
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχουν οι νότιες περιοχές της κεντρικής   Κρήτης.    
2 – 6  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου αιγαίου.
2 – 5  στο νότιο αιγαίο. 2 6  μποφόρ θα έχει η περιοχή του Ιονίου πελάγους.
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από -3C  έως 24C.  
Ο καιρός στην Λάρισα  Με συννεφιά και περιορισμένη ηλιοφάνεια στην μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας. Άνεμοι επιφανείας θα είναι  ΒΑ – Α – ΝΑ    θα κυμανθούν από 3 έως 24 χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  10C και υψηλή  17C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1016. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 39% έως και 90%. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE ο καιρός  στην  Λάρισα. 

Sexy Photo


Νέο μανδύα αορατότητας ανακάλυψαν αμερικανοί επιστήμονες


Αθήνα
Έναν νέο πιο εξελιγμένο μανδύα αορατότητας στο πεδίο των μικροκυμάτων παρουσίασαν Αμερικανοί ερευνητές, κάνοντας ένα ακόμα βήμα προόδου σε ένα επιστημονικό και τεχνολογικό πεδίο αιχμής, που κατά τα τελευταία χρόνια γνωρίζει σημαντικές εξελίξεις. Οι σύγχρονοι «μάγοι» εξαφανίζουν πλέον με όλο και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα διάφορα αντικείμενα και σε διαφορετικά τμήματα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, στο ορατό φως και πέρα από αυτό.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Αντρέα Αλού του πανεπιστημίου του Τέξας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό φυσικής New Journal of Physics, χρησιμοποίησαν ένα πολύ λεπτό στρώμα υλικού, που ονομάζουν «μεταλλική μετα-οθόνη», για να δημιουργήσουν ένα μανδύα πάχους μερικών μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του μέτρου). Ο μανδύας μπορεί να κρύψει πλήρως στο φυσικό περιβάλλον τρισδιάστατα αντικείμενα από τα μικροκύματα, σε όλες τις κατευθύνσεις και από όλες τις δυνατές οπτικές γωνίες των παρατηρητών.
Συνήθως οι έως τώρα μανδύες αορατότητας έχουν το μειονέκτημα να είναι σχετικά ογκώδεις, όμως το νέο δημιούργημα είναι υπερβολικά λεπτό. Η «μετα-οθόνη» δημιουργείται από την προσάρτηση λωρίδων φύλλου χαλκού πάχους μόλις 66 μικρομέτρων, πάνω σε ένα εύκαμπτο πολυανθρακικό φιλμ πάχους 100 μικρομέτρων.
Με αυτό το υλικό ως μανδύα, οι ερευνητές επικάλυψαν και «εξαφάνισαν» μια κυλινδρική ράβδο μήκους 18 εκατοστών από τα μικροκύματα. Ο μανδύας είχε την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητά του, όταν τα προσπίπτοντα μικροκύματα είχαν συχνότητα 3,6 Ghz. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο μανδύας τους είναι εύχρηστος και μπορεί να κρύψει ποικίλα αντικείμενα με σχήματα παράξενα και ασυμμετρικά.
Τα αντικείμενα ανιχνεύονται είτε από τα μάτια μας στο ορατό/οπτικό μήκος κύματος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, είτε από άλλες συσκευές σε μη οπτικά/ορατά μήκη κύματος, όταν τα κύματα (φωτός, ακτίνων-Χ, μικροκύματα, υπέρυθρα, ήχοι κ.α.) ανακλώνται από την επιφάνεια των αντικειμένων. Η βασική τεχνική των έως τώρα μανδυών αορατότητας είναι η χρήση ειδικών «μετα-υλικών» που εκτρέπουν, καμπυλώνουν ή απορροφούν το φως ή άλλο κύμα γύρω από το αντικείμενο, ώστε πλέον αυτό να μην ανακλάται από την επιφάνεια. Με αυτόν τον τρόπο, το αντικείμενο είναι σαν μην υπάρχει για έναν παρατηρητή ή για μια συσκευή ανίχνευσης.
Πέρυσι η ίδια ερευνητική ομάδα ήταν η πρώτη που με επιτυχία είχε εξαφανίσει ένα τρισδιάστατο αντικείμενο χρησιμοποιώντας ένα νέου τύπου -αλλά πιο ογκώδη- «πλασμονικό μανδύα».
Το επόμενο βήμα, όπως ανακοίνωσε ο Αλού, θα είναι, μετά από τις κατάλληλες μετατροπές, να χρησιμοποιηθεί η νέα μεταλλική «μετα-οθόνη» για να εξαφανίσει αντικείμενα όχι πλέον από τα μικροκύματα, αλλά από το ορατό φως, δηλαδή από τα ανθρώπινα μάτια. Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι οι «μετα-οθόνες» θα αποδειχτούν πιο εύκολες και ικανές να κρύβουν τρισδιάστατα αντικείμενα από το ορατό φως σε σχέση με άλλους πιο μεγάλους μανδύες.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

TAKHΣ ΚΑΡΑΟΛΗΣ ΚΑΛΑΚΗ ΡΟΥΛΑ - ΕΓΩ ΧΤΥΠΩ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΟΥ.


Τρίτη, Μαρτίου 26, 2013

Τετάρτη 27/3/2013


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   27/3/2013  Συννεφιασμένος  ο καιρός στην Ελλάδα.
Με  συννεφιά στο μεγαλύτερο μέρος της Χώρας.
Πιο αραιή συννεφιά με ηλιοφάνεια θα έχει η κεντρική Μακεδονία η ανατολική στερεά Ελλάδα, η Αττική, η Εύβοια και το μεγαλύτερο μέρος του αιγαίου πελάγους και από το μεσημέρι η Θεσσαλία.
Έντονες θα είναι οι βροχές που θα πέσουν από το πρωί στο Ιόνιο πέλαγος, το μεγαλύτερο μέρος της δυτικής Ελλάδας, πιο ασθενή θα είναι η βροχή που θα πέσει στο ανατολικό αιγαίο, την Θράκη και από το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία και την Πελοπόννησο.
Χιόνια στην διάρκεια της ημέρας θα πέσουν στα ορεινά της δυτικής και της ανατολικής Μακεδονίας, πιο ασθενή θα είναι η χιονόπτωση που θα πέσει στον Όλυμπο, την κεντρική στερεά Ελλάδα και στην Ήπειρο.
Η Αφρικάνικη σκόνη συνεχίζει με την παρουσία της κυρίως στην περιοχή της Πελοποννήσου και νοτίου αιγαίου, εναποθέτοντας την σκόνη σε υγρή και σε ξηρή μορφή.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχουν τα ορεινά της δυτικής και της ανατολικής  Μακεδονίας.    
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει η κεντρική Θεσσαλία.
2 – 6  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου αιγαίου.
2 – 7  στο νότιο αιγαίο. 2 6  μποφόρ θα έχει η περιοχή του Ιονίου πελάγους.
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από -3C  έως 20C.  
Ο καιρός στην Λάρισα  Με συννεφιά και ηλιοφάνεια στην μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας, πιο πυκνά θα είναι τα σύννεφα τις πρωινές ώρες. Άνεμοι επιφανείας θα είναι  ΝΝΔ – ΝΔ – ΔΝΔ    θα κυμανθούν από 9 έως 28 χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  9C και υψηλή  20C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1010. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 50% έως και 71%. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE ο καιρός  στην  Λάρισα. 

Sexy Photo


Σαράντα χρόνια μετά, χαμένοι κινητήρες των Apollo επιστρέφουν στη Φλόριντα


Ακρωτήριο Κανάβεραλ
Αποστολή ανέλκυσης που χρηματοδότησε ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος μετέφερε στη Φλόριντα δύο κινητήρες των ιστορικών αποστολών Apollo στη Σελήνη, οι οποίοι είχαν πέσει στον ωκεανό κατά την εκτόξευση πριν από περισσότερο από 40 χρόνια.

«Πρόκειται για ιστορική ανακάλυψη και θέλω να συγχαρώ την ομάδα [του Μπέζος] για την αποφασιστικότητα και την επιμονή τους στην ανάκτηση αυτών των σημαντικών κειμηλίων της πρώτης μας προσπάθειας να στείλουμε ανθρώπους πέρα από την τροχιά της Γης» δήλωσε ο διοικητής της NASA Τσαρλς Μπόλντεν.
ωτογραφίες
Τα δύο μεταλλικά αντικείμενα, παραμορφωμένα από την πτώση τους στον ωκεανό, είναι τμήματα των κινητήρων F1 που τροφοδοτούσαν το πρώτο στάδιο του θηριώδους πυραύλου Saturn V. Ο πύραυλος χρησιμοποιήθηκε σε επτά επανδρωμένες αποστολές της NASA στη Σελήνη το διάστημα 1969-1972, από τις οποίες οι έξι μετέφεραν αστροναύτες στη Σελήνη.

Μετά την εξάντληση των καυσίμων του πρώτου σταδίου, οι κινητήρες απορρίπτονταν από τον πύραυλο και έπεφταν στον Ατλαντικό περίπου 60 χιλιόμετρα από τις ακτές του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ στη Φλόριντα.

Το ερευνητικό πλοίο Seabed Worker που χρηματοδότησε ο Μπέζος εντόπισε τα ερείπια των F1 σε βάθος 4.270 μέτρων και τα ανέλκυσε με τη βοήθεια ρομποτικών υποβρυχίων.

Το πρόβλημα είναι ότι οι αναγνωριστικοί αριθμοί των κινητήρων έχουν χαθεί λόγω της διάβρωσης, οπότε παραμένει άγνωστο από ποιες αποστολές προέρχονται. Σύμφωνα όμως με τον Μπέζος, οι αριθμοί υπάρχει ελπίδα να αποκαλυφθούν κατά τις εργασίες συντήρησης.

Παρόλο που ανελκύστηκαν από ιδιώτες, οι κινητήρες παραμένουν και σήμερα στην κατοχή της NASA. Η υπηρεσία και ο Μπέζος είχαν νωρίτερα προτείνει να εκτεθούν στο Μουσείο Αέρος και Διαστήματος του ιδρύματος Smithsonian στην Ουάσινγκτον και στο Μουσείο Πτήσης του Σιάτλ.

Ο Μπέζος είναι ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Blue Origin, μιας σχετικά μικρής εταιρείας που αναπτύσσει σκάφη χαμηλού κόστους για επανδρωμένες και μη επανδρωμένες πτήσεις στο Διάστημα.
Newsroom ΔΟΛ

Θέμης Αδαμαντίδης - Ψυχρός πόλεμος


Δευτέρα, Μαρτίου 25, 2013

Τρίτη 26/3/2013


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   26/3/2013  Συννεφιασμένος  ο καιρός στην Ελλάδα.
Με πυκνή συννεφιά στο μεγαλύτερο μέρος της Χώρας.
Πιο αραιή συννεφιά με ηλιοφάνεια θα έχει το κεντρικό και δυτικό αιγαίο και από το απόγευμα το νότιο αιγαίο.
Έντονες θα είναι οι βροχές που θα πέφτουν από το πρωί στο ανατολικό Ιόνιο πέλαγος, σε όλη την δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και στο μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Ελλάδας, πιο ασθενή θα είναι η βροχή που θα πέσει στο νότιο, νοτιοανατολικό αιγαίο.
Από το μεσημέρι ασθενή θα είναι η βροχή που θα πέσει στην κεντρική Ελλάδα, την Αττική, την δυτική Κρήτη και στο ανατολικό αιγαίο.
Χιόνια στην διάρκεια της ημέρας θα πέσουν στα ορεινά της δυτικής και της ανατολικής Μακεδονίας, τον Όλυμπο, την κεντρική στερεά Ελλάδα και στην Ήπειρο.
Η Αφρικάνικη σκόνη συνεχίζει με την παρουσία της κυρίως στην περιοχή του αιγαίου πελάγους εναποθέτοντας την σκόνη σε υγρή και σε ξηρή μορφή.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχουν τα ορεινά της δυτικής και της ανατολικής  Μακεδονίας.    
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχουν οι βόρειες  περιοχές της Κρήτης και δυτικής Θεσσαλίας.  
2 – 7  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου αιγαίου.
3 – 7  στο νότιο αιγαίο. 2 7  μποφόρ θα έχει η περιοχή του Ιονίου πελάγους.
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από -3C  έως 19C.  
Ο καιρός στην Λάρισα  Με συννεφιά στην μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας και με περιορισμένη ηλιοφάνεια. Πιθανή ασθενή βροχή θα πέσει από το μεσημέρι. Άνεμοι επιφανείας θα είναι  Ν – ΝΔ – ΔΝΔ    θα κυμανθούν από 3 έως 35 χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  9C και υψηλή  17C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1000. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 39% έως και 80%. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE ο καιρός  στην  Λάρισα. 

Sexy Photo


Κοιτάζοντας πίσω μέχρι το αρχαιότερο φως του Σύμπαντος


Παρίσι
Το ευρωπαϊκό διαστημικό τηλεσκόπιο Planck ολοκλήρωσε έναν εντυπωσιακό νέο χάρτη της λεγόμενης «μικροκυματικής ακτινοβολίας υποβάθρου» -το αρχαίο υπόλειμμα μιας λάμψης που γέμισε τα πάντα όταν το νεαρό Σύμπαν έγινε ξαφνικά διαφανές.

Ο χάρτης, ο λεπτομερέστερος του είδους του ως σήμερα, έχει σημαντικές συνέπειες όσον αφορά τις γνώσεις μας για τη γέννηση, την εξέλιξη, τη δομή και τη σύσταση του Σύμπαντος.

Τα σημαντικότερα νέα ευρήματα:

·         Η ηλικία του Σύμπαντος εκτιμάται στα 13,81 δισεκατομμύρια χρόνια, 50 με 80 εκατομμύρια χρόνια περισσότερο από ό,τι σε προηγούμενες εκτιμήσεις.
·         Η σύσταση του Σύμπαντος δείχνει να αλλάζει ελαφρώς: Η κανονική ύλη αντιστοιχεί σε κάτι λιγότερο από 5% της συνολικής υλοενέργειας του Σύμπαντος, ενώ το ποσοστό της μυστηριώδους σκοτεινής ύλης αυξάνεται στο 26,8%, και το ποσοστό της ακόμα πιο μυστηριώδους σκοτεινής ενέργειας πέφτει ελαφρώς στο 68,3%.
·         Οι διακυμάνσεις της ακτινοβολίας υποβάθρου αποκαλύπτουν μια μυστηριώδη ασυμμετρία στο Σύμπαν μεταξύ του ουρανού στο βόρειο και το νότιο ημισφαίριο.
Απόφωτο
Η μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου (CBM) χρονολογείται στα 380.000 χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, όταν το Σύμπαν είχε πια κρυώσει αρκετά ώστε το υπέρθερμο πλάσμα από το οποίο αποτελούνταν να σχηματίσει τα πρώτα άτομα υδρογόνου και ήλιου.

Αυτό επέτρεψε στα φωτόνια της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας να κινούνται ανεμπόδιστα στο χώρο -ουσιαστικά, το Σύμπαν είχε γίνει ξαφνικά διαφανές.

Τα αρχαία αυτά φωτόνια συνεχίζουν σήμερα το ταξίδι τους σε ολόκληρο τον ουρανό, υπό τη μορφή εξαιρετικά αμυδρών μικροκυμάτων.

Η ακτινοβολία αυτή μοιάζει εξαιρετικά ομοιόμορφη, στην πραγματικότητα όμως παρουσιάζει μικρές διακυμάνσεις όσον αφορά τη θερμοκρασία (ενέργεια) των φωτονίων, οι οποίες αντιστοιχούν στα διάφορα χρώματα του χάρτη.

Οι διακυμάνσεις αυτές δείχνουν ότι το νεαρό Σύμπαν δεν ήταν απόλυτα ομοιογενές· αντίθετα, ήταν γεμάτο από κβαντικές διακυμάνσεις, οι οποίες σταδιακά οδήγησαν σε συσσωματώματα ύλης από τα οποία προέκυψαν τελικά τα άστρα, οι γαλαξίες και τα υπερσμήνη γαλαξιών.

Δύο ιστορικές αποστολές της NASA, με τις ονομασίες COBE και WMAP, χαρτογράφησαν την ακτινοβολία CBM και βοήθησαν να επιβεβαιωθεί η θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης για τη γέννηση του Σύμπαντος. Επέτρεψαν επίσης στους κοσμολόγους να μετρήσουν τη λεγόμενη σκοτεινή ύλη, ένα αόρατο υλικό άγνωστης σύστασης, του οποίου η ύπαρξη συμπεραίνεται από τις βαρυτικές του επιδράσεις. Τους επέτρεψε επίσης να υπολογίσουν τη λεγόμενη σκοτεινή ενέργεια, μια μυστηριώδη δύναμη που δρα αντίθετα από τη βαρύτητα και επιταχύνει τη διαστολή του Σύμπαντος.

Το ευρωπαϊκό τηλεσκόπιο Planck, τρεις φορές πιο ευαίσθητο από τις αποστολές της NASA, αυξάνει τώρα σημαντικά την ανάλυση του χάρτη.

Τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι το Σύμπαν διαστέλλεται λίγο πιο αργά από ό,τι είχε εκτιμηθεί, με ταχύτητα 67,3 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο ανά megaparsec (ένα parsec ισούται με 3,26 έτη φωτός). Αυτό υποδεικνύει ότι το Σύμπαν είναι 50 με 80 εκατ. χρόνια πιο παλιό από ό,τι είχε εκτιμηθεί.

Πληθωρισμός

Οι μετρήσεις του Planck συνηγορούν επίσης υπέρ της θεωρίας του πληθωρισμού, σύμφωνα με την οποία το νεογέννητο Σύμπαν πέρασε μια φάση εκρηκτικής διόγκωσης. Σε αυτή τη φάση, μάλιστα διαστελλόταν με ταχύτητα μεγαλύτερη και από την ταχύτητα του φωτός (αυτό δεν διαψεύδει τον Άινσταϊν, αφού τίποτα δεν 
κινήθηκε πιο γρήγορα από το φως. Αυτό που συνέβη ήταν ότι διεστάλη ο ίδιος ο χωροχρόνος).

Τα νέα δεδομένα στηρίζουν τη θεωρία του πληθωρισμού, η οποία σήμερα είναι γενικά αποδεκτή, ωστόσο δείχνουν να αποκλείουν ορισμένα θεωρητικά μοντέλα. Τα απλούστερα μοντέλα πληθωρισμού προβλέπουν ότι η ακτινοβολία CBM πρέπει να μοιάζει ίδια σε όλη την έκταση του ουρανού.

Το Planck, όμως, δείχνει να επιβεβαιώνει τις μυστηριώδεις παρατηρήσεις των προηγούμενων αποστολών, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει μια ασυμμετρία ανάμεσα στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου και τον ουρανό του νότιου ημισφαιρίου.

Η ασυμμετρία αυτή δεν έρχεται σε αντίθεση με την ίδια του πληθωρισμού στη βάση της, δείχνει όμως ότι οι κοσμολόγοι έχουν ακόμα πολλά να μάθουν για τη δομή του Σύμπαντος.

Νέα στοιχεία ίσως προκύψουν όταν οι υπεύθυνοι του Planck δημοσιεύσουν το επόμενο σετ δεδομένων στις αρχές του 2014.
Newsroom ΔΟΛ

ΤΖΕΝΗ ΒΑΝΟΥ Η ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΚΙ ΕΓΩ.()


Κυριακή, Μαρτίου 24, 2013

Δευτέρα 25/3/2013


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   25/3/2013  Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα. Με αραιή συννεφιά και ηλιοφάνεια από το πρωί στο μεγαλύτερο μέρος της Χώρας.
Πιο πυκνά θα είναι τα σύννεφα στο μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής στερεάς Ελλάδας, την Εύβοια, την Αττική και στην ανατολική Πελοπόννησο.
Από το μεσημέρι και σταδιακά έως τις βραδινές ώρες πυκνά θα είναι τα σύννεφα που θα καλύψουν το σύνολο σχεδόν της Χώρας.
Ασθενή θα είναι αρχικά η βροχή που θα πέσει στα βόρεια της ανατολικής Θεσσαλίας, Θεσσαλονίκης και Κατερίνης.
Έντονη θα είναι η βροχή που θα πέσει  από το μεσημέρι, αρχικά στο Ιόνιο πέλαγος και σταδιακά έως τις βραδινές ώρες στο μεγαλύτερο μέρος των χερσαίων περιοχών της Χώρας και στο βόρειο αιγαίο.
Πιο ασθενή θα είναι η βροχή που θα πέσει στις Κυκλάδες και στην Κρήτη.
Η Αφρικάνικη σκόνη και πάλι στο προσκήνιο με έντονη την σκόνη, να καλύπτει την δυτική, κεντρική και νότια Ελλάδα, και εναποθέτοντας την σκόνη σε ξηρή και σε υγρή μορφή κυρίως από το απόγευμα.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχουν τα ορεινά της δυτικής και της ανατολικής  Μακεδονίας.    
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχουν οι βόρειες  περιοχές της δυτικής Κρήτης.
3 – 9  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου αιγαίου.
3 – στο νότιο αιγαίο. 3 9  μποφόρ θα έχει η περιοχή του Ιονίου πελάγους.
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από -2C  έως 24C.  
Ο καιρός στην Λάρισα  Με συννεφιά από το πρωί και καθ’ όλη σχεδόν την διάρκεια της ημέρας. Πιο αραιά θα είναι τα σύννεφα με ηλιοφάνεια τις πρωινές κυρίως ώρες. Ασθενή θα είναι η βροχή που θα πέσει μετά το απόγευμα. Άνεμοι επιφανείας θα είναι ΑΒΑ – Α – ΒΑ – ΝΔ   θα κυμανθούν από 9 έως 35/55 χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  10C και υψηλή  17C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1000. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 60% έως και 88%. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE ο καιρός  στην  Λάρισα. 

SEXY ADRIENNE


Πώς να δημιουργήσετε μίνι μαύρες τρύπες


Πρίνστον, Νιού Τζέρσεϊ
Η δημιουργία μικροσκοπικών μελανών οπών είναι τελικά πιο εύκολη από ό,τι νομίζαμε.

Ερευνητές του Πανεπιστηνίου Πρίνστον εκτιμούν ότι η ενέργεια που απαιτείται για να παραχθούν τέτοια μικροσκοπικά τέρατα  είναι τουλάχιστον 2,4 φορές λιγότερη από ό,τι είχε εκτιμηθεί.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα να εμφανιστούν μίνι μαύρες τρύπες κατά τις συγκρούσεις σωματιδίων στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) του CERN.

Δεν υπάρχει όμως λόγος ανησυχίας: οι μίνι μαύρες τρύπες θα εξαφανίζονταν πολύ πριν προλάβουν να καταπιούν τη Γη.

Συνταγή για τρύπες

Οι μαύρες τρύπες δημιουργούνται συνήθως όταν ένα ογκώδες αλλά γερασμένο άστρο καταρρέει υπό το ίδιο του το βάρος. Αυτό που απομένει είναι ένα σημείο στο χώρο όπου η πυκνότητα της ύλης είναι άπειρη. Και αυτή η υπερσυγκέντρωση ύλης δημιουργεί ένα βαρυτικό πεδίο τόσο ισχυρό ώστε τίποτα, ακόμα και το φως, δεν μπορεί να δραπετεύσει από τη θανάσιμη έλξη του.

Οι  φυσικοί γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι είναι θεωρητικά δυνατή η δημιουργία μίνι μελανών οπών στο εργαστήριο: Δεδομένου ότι η μάζα και η ενέργεια είναι ισοδύναμες (σύμφωνα με τον Αϊνστάιν) θα μπορούσε κανείς να δημιουργήσει μαύρες τρύπες χρησιμοποιώντας όχι μάζα αλλά ενέργεια.

Αυτό μπορεί να συμβεί κατά την πρόσκρουση σωματιδίων που έχουν μεν αμελητέο βάρος αλλά κινούνται με μεγάλη ταχύτητα, και έχουν επομένως υψηλή κινητική ενέργεια.

Στη νέα μελέτη, ο Φρανς Πρετόριους και οι συνεργάτες του στο Πρίνστον προσομοιώνουν σε υπερυπολογιστή χιλιάδες τέτοιες συγκρούσεις.

Οι προσομοιώσες δείχνουν ότι, λόγω της υψηλής τους ταχύτητας, τα σωματίδια παραμορφώνουν το χωροχρόνο και εστιάζουν την ενέργεια της σύγκρουσης σε δύο σημεία, εκατέρωθεν του σημείου στο οποίο συγκρούονται. Εφόσον είναι αρκετά υψηλή, η ενέργεια που συγκεντρώνεται σε αυτά τα σημεία καταρρέει και σχηματίζει δύο μικροσκοπικές μαύρες τρύπες, οι οποίες στη συνέχεια καταπίνουν η μία την άλλη και συγχωνεύονται σε μια μίνι μελανή οπή.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο Physical Review Letters.

Πέρα από τον Άινσταϊν

Η ενέργεια που απαιτείται για τη γέννηση των μίνι οπών μπορεί να είναι μικρότερη από ό,τι είχε εκτιμηθεί ως σήμερα, παραμένει όμως αρκετά υψηλή για τα δεδομένα του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων. Η εμφάνιση οπών στον LHC είναι επομένως εξαιρετικά απίθανη.

Υπάρχουν ωστόσο θεωρίες που θα επέτρεπαν την εμφάνιση μελανών οπών στον γιγάντιο επιταχυντή. Οι θεωρίες αυτές προβλέπουν την ύπαρξη επιπλέον διαστάσεων στο Σύμπαν, οι οποίες όμως είναι πολύ μικρές για να γίνουν αντιληπτές (στις διαστάσεις που γνωρίζουμε, ένα αντικείμενο μπορεί να είναι άπειρα μεγάλο. Στις επιπλέον διαστάσεις, δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο από ένα κλάσμα του ενός χιλιοστού).

Τα υποθετικά αυτά μοντέλα υποδεικνύουν ότι σε πολύ μικρές αποστάσεις, συγκρίσιμες με το μέγεθοςτων επιπλέον διαστάσεων, η δύναμη της βαρύτητας γίνεται ισχυρότερη από ό,τι συνήθως. Και αυτό σημαίνει ότι η ενέργεια που απαιτείται για την εμφάνιση μίνι μελανών οπών είναι μικρότερη ακόμα και από την ενέργεια που υπολογίζει η νέα μελέτη.

Εφόσον οι θεωρίες αυτές ευσταθούν, είναι πιθανό να εμφανιστούν μαύρες τρύπες ακόμα και στις ενέργειες που μπορεί να φτάσει ο LHC.

Η παρατήρηση τέτοιων φαινομένων τα επόμενα χρόνια θα προσέφερε επομένως ενδείξεις για την ύπαρξη επιπλέον διαστάσεων στο Σύμπαν.

Κανένας κίνδυνος

Σε κάθε περίπτωση, οι μαύρες τρύπες που θα παράξει ενδεχομένως ο LHC δεν θα απειλούσαν την ανθρωπότητα.

Ο Βρετανός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ έχει προβλέψει ότι όλες οι μαύρες τρύπες σταδιακά χάνουν μάζα εκπέμποντας ένα είδος ακτινοβολίας που ονομάζεται ακτινοβολία Χόκινγκ. Λόγω της απώλειας μάζας, ότι οι μίνι μαύρες τρύπες θα συρρικνώνονταν πιο γρήγορα από ό,τι θα μπορούσαν να ρουφήξουν περισσότερη ύλη, και θα έπαυαν να υπάρχουν σε κλάσματα του δευτερολέπτου.

Ακόμα όμως κι αν δεν εξαφανίζονταν, οι μαύρες τρύπες θα συνέχιζαν να κινούνται μέσα στον επιταχυντή. Η ταχύτητά τους θα ήταν μάλιστα τόσο μεγάλη ώστε θα διέφευγαν αμέσως από το βαρυτικό πεδίο της Γης και θα χάνονταν στο Διάστημα χωρίς παρενέργειες.

Οι μίνι μαύρι τρύπες «θα ήταν υπερβολικά μικρές για να καταναλώσουν μια σημαντική ποσότητα ύλης» διαβεβαιώνει ο επικεφαλής της νέας μελέτης Δρ Πρετόεριους.

Τελικά, οι μαύρες τρύπες φαίνεται ότι μπορούν ενίοτε να είναι καλοήθεις...

Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΔΟΛ

Blogger Gadgets