Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή, Φεβρουαρίου 26, 2017

Φιλόδοξη αποστολή θα εγκλωβιστεί στους πάγους του Βόρειου Πόλου

Βοστόνη, Μασαχουσέτη
Λέγεται ότι θα είναι η μεγαλύτερη ερευνητική αποστολή που πραγματοποιείται στην Αρκτική: Γερμανικό ερευνητικό σκάφος θα εισβάλλει στον θαλάσσιο πάγο και θα εγκλωβιστεί εσκεμμένα μέχρι να παρασυρθεί στον Βόρειο Πόλο.

Οι ερευνητές που θα επιβαίνουν στο Polarstern πιθανότατα θα χρειαστεί να περιμένουν ένα χρόνο μέχρι να παρασυρθεί το πλοίο σε νότια, πιο θερμά νερά και να απεγκλωβιστεί από μόνο του, λένε οι σχεδιαστές του εγχειρήματος. Στη διάρκεια του ανταρκτικού χειμώνα, οι επιβαίνοντες θα περάσουν μήνες χωρίς να δουν το φως της ημέρας.

Βασικός στόχος της αποστολής, με την ονομασία MOSAiC, είναι να συλλέξει στοιχεία για την κλιματική αλλαγή -στην Αρκτική η θερμοκρασία ανεβαίνει με διπλάσια ταχύτητα σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη και ορισμένα κλιματικά μοντέλα προβλέπουν ότι σε μερικές δεκαετίες ο Βόρειος Πόλος θα μένει χωρίς καθόλου πάγο τα καλοκαίρια.

«Πρέπει να το γνωρίζουμε εκ των προτέρων. Πρέπει να γνωρίζουμε αν αυτό θα συμβεί ή δεν θα συμβεί» δήλωσε ο καθηγητής Μάρκους Ρεξ του Ινστιτούτου «Άλφρεντ Βέγκενερ» στο Μπρέμερχεϊβεν της Γερμανίας, επικεφαλής της σχεδιαζόμενης αποστολής.

Ο Ρεξ παρουσίασε το σχέδιο στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS) στη Βοστόνη, αναφέρει ο απεσταλμένος του BBC Τζόναθαν Έιμος.

Στην αποστολή των 63 εκατομμυρίων δολαρίων συμμετέχουν κι άλλες χώρες όπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα.

Η εκκίνηση προγραμματίζεται για το 2019, αν και η διαδρομή του ταξιδιού δεν έχει ακόμα καθοριστεί. Το πιθανότερο είναι ότι το Polastern θα αναχωρήσει τέλη καλοκαιριού από την Ανατολική Σιβηρική Θάλασσα. Ο πάγος θα παρασύρει το πλοίο μέχρι τον Βόρειο Πόλο και περίπου έναν χρόνο αργότερα θα το απελευθερώσει ανάμεσα στην Γροιλανδία και το αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ.

«Θα συλλέγουμε δείγματα νερού, πάγου και αέρα. Και θα στήνουμε κατασκηνώσεις πάνω στον θαλάσσιο πάγο κοντά στο Polarstern και σε αποστάσεις 20-30 χιλιομέτρων [...] Αυτό θα μας προσφέρει νέα και συναρπαστικά στοιχεία για το κλιματικό σύστημα» ανέφερε ο καθηγητής Ρεξ.

Η αποστολή πλασάρεται ως η μεγαλύτερη που έχει σχεδιαστεί ποτέ για την περιοχή της Αρκτικής. Ωστόσο το Polarstern δεν θα είναι το πρώτο σκάφος που παρασύρεται από τον πάγο μέχρι την κορυφή του κόσμου: πριν μια δεκαετία, μια σκούνα με την ονομασία Tara κάλυψε με τον ίδιο τρόπο την απόσταση από τη Σιβηρία μέχρι τον πορθμό του Φραμ, ανάμεσα στη Γροιλανδία και τα νησιά Σβάλμπαρντ.

Το ίδιο είχε επιχειρήσει τη δεκαετία του 1890 ο Νορβηγός εξερευνητής Φρίντγιοφ Νάνσεν, ο οποίος ήθελε να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που φτάνει στον Βόρειο Πόλο παρασυρόμενος από τον πάγο. Τελικά δεν τα κατάφερε και χρειάστηκε να διασωθεί.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΔΟΛ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blogger Gadgets