Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη, Νοεμβρίου 30, 2017

Παρασκευή 1/12/2019



ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   1/12/2017  Συννεφιασμένος  ο καιρός στην Ελλάδα.
Με συννεφιά από το πρωί στο μεγαλύτερο μέρος της Χώρας, πιο αραιά θα είναι τα σύννεφα με ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος του αιγαίου πελάγους.
Μετά το μεσημέρι πιο αραιά θα είναι τα σύννεφα με διαστήματα ηλιοφάνειας, στην ανατολική στερεά Ελλάδα, στην Αττική, στην Εύβοια και στο μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου με εξαίρεση την βορειοδυτική Πελοπόννησο όπου θα επικρατήσει η συννεφιά.
Έντονες θα είναι οι βροχές που θα πέσουν στην διάρκεια της ημέρας στην Μακεδονία, στην δυτική Θράκη, στο Ιόνιο πέλαγος, στην Ήπειρο, στην Θεσσαλία, στην στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στην Αττική και στην Εύβοια.  
Η αφρικάνικη σκόνη συνεχίζει να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Χώρας, εναποθέτοντας την σκόνη σε υγρή και σε ξηρή μορφή.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχει η βορειοανατολική Μακεδονία.
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει η ανατολική στερεά Ελλάδα.
4 – 9 μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου αιγαίου.  2 – 8  στο νότιο αιγαίο. 2 8  μποφόρ θα έχει το Ιόνιο πέλαγος. 
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από 6C  έως  20C
Ο καιρός στην Λάρισα  Με συννεφιά από το πρωί και καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Βροχές κυρίως μετά τις πρωινές ώρες θα πέσουν στην διάρκεια της ημέρας. Άνεμοι επιφανείας θα είναι  ΝΑ – Α – ΝΑ      θα κυμανθούν από 9 έως 24χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  12C και υψηλή  17C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1008.  Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 80% έως και 94%.  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα. LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE  ο καιρός στην   Λάρισα. 

Θερμοκρασίες Ημέρας 30/11/2017


Η όσφρηση αλλάζει ανάλογα με την ώρα



Η όσφρηση είναι σημαντική για τη ζωή μας. Με τη βοήθειά της μπορούμε να απολαμβάνουμε τα αρώματα της άνοιξης, να καταλαβαίνουμε αν κάποιο τρόφιμο είναι κατάλληλο να καταναλωθεί ή αν έχει αλλοιωθεί. Πρόσφατη μελέτη ανακάλυψε ότι η ίδια μύτη μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο «γερή» ανάλογα με το τι ώρα είναι.

Όπως φάνηκες η ικανότητα της όσφρησης ακολουθεί το βιολογικό ρολόι μας, όπως συμβαίνει άλλωστε με πολλές λειτουργίες του οργανισμού μας. Έτσι, μέσα στο εικοσιτετράωρο, η όσφρησή μας είναι άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο ευαίσθητη. Σύμφωνα με τα ευρήματα γίνεται πιο ισχυρή αργά το απόγευμα, φθάνοντας στην κορύφωση των επιδόσεών της λίγο προτού πάμε για ύπνο, αλλά εξασθενεί όταν κοιμόμαστε.
Η έρευνα για την όσφρηση

Όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ η Μαίρη Κάρσκαντον, καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Ανθρώπινης Συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο Μπράουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, έκανε μια μελέτη για να διερευνήσει αν ο κιρκαδικός ρυθμός (αυτό που αλλιώς ονομάζουμε βιολογικό ρολόι) και τα μοτίβα του ύπνου επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες των εφήβων, οδηγώντας τους ενδεχομένως στην παχυσαρκία. Καθώς η όσφρηση σχετίζεται με τις τροφές που καταναλώνει κάποιος, προκειμένου να «θωρακίσουν» τα αποτελέσματά τους οι επιστήμονες σχεδίασαν ένα πείραμα για να ελέγξουν αν η αίσθηση της όσφρησης ποικίλλει κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενδεχομένως ακολουθώντας τον κιρκαδικό ρυθμό.

Η έρευνα έγινε σε 37 αγόρια και κορίτσια ηλικίας 12 ως 15 ετών, τα οποία έμειναν επί δύο εβδομάδες σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Για να προσδιορίσουν τον κιρκαδικό ρυθμό του καθενός από αυτά, οι επιστήμονες μετρούσαν με δείγμα σιέλου τα επίπεδα της μελατονίνης - η έκκριση της συγκεκριμένης ορμόνης, η οποία είναι γνωστή και ως «ορμόνη του ύπνου» επειδή ουσιαστικά δίνει το «σήμα» για να κοιμηθούμε, ξεκινά περίπου μία ώρα προτού αρχίσουμε να νυστάζουμε. Παράλληλα οι ειδικοί εξέταζαν διάφορες άλλες παραμέτρους που σχετίζονται με τον ύπνο ενώ ήλεγχαν την ευαισθησία της όσφρησης των εφήβων κάθε τρεις ώρες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τελικά η μύτη μας ακολουθεί και αυτή το βιολογικό ρολόι του οργανισμού μας. Ο βαθμός της ενίσχυσης ή της εξασθένησης της αίσθησης της όσφρησης των εφήβων και οι ώρες κατά τις οποίες αυτές παρατηρούνταν διέφεραν από άτομο σε άτομο.

Οι χαμηλότερες επιδόσεις της όσφρησης τοποθετούνται από τις 3 μετά τα μεσάνυχτα ως τις 9 το πρωί, ενώ οι καλύτερες σημειώνονται αργά το απόγευμα, φθάνοντας στο απόγειό τους γύρω στις 9 το βράδυ, αν και οι ακριβείς ώρες διαφέρουν από άτομο σε άτομο ανάλογα με το δικό του, προσωπικό βιολογικό ρολόι.
in.gr

ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΠΑΝΟΣ - ΧΑΡΑΜΗΣΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΥ



Τετάρτη, Νοεμβρίου 29, 2017

Πέμπτη 30/11/2017



ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   30/11/2017  Συννεφιασμένος  ο καιρός στην Ελλάδα.
Με συννεφιά στο μεγαλύτερο μέρος της Χώρας, αραιή συννεφιά με ηλιοφάνεια από το πρωί θα έχει η περιοχή της Μαγνησίας, το βορειοδυτικό και νότιο αιγαίο πέλαγος.
Από το μεσημέρι περισσότερη ηλιοφάνεια θα έχει η κεντρική Θεσσαλία, η βόρεια Εύβοια, η βορειοανατολική στερεά Ελλάδα και το μεγαλύτερο μέρος του αιγαίου πελάγους.
Βροχές στην διάρκεια της ημέρας θα πέσουν στην Μακεδονία, στην δυτική Θράκη, στο Ιόνιο πέλαγος, στην δυτική Θεσσαλία, στην δυτική στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στην Αττική, στην νότια Εύβοια και στο ανατολικό αιγαίο πέλαγος.
Πιο έντονα θα είναι τα φαινόμενα με καταιγίδες που θα πέσουν στην Ήπειρο.
Ασθενή βροχή στην διάρκεια της ημέρας θα πέσει στις κεντρικές περιοχές της Κρήτης.
Πιθανή ασθενή χιονόπτωση θα πέσει στον Όλυμπο.
Η αφρικάνικη σκόνη μετά το μεσημέρι θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της Χώρας, εναποθέτοντας την σκόνη σε υγρή και σε ξηρή μορφή.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχει η βορειοανατολική Μακεδονία.
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει η ανατολική στερεά Ελλάδα.
2 – 9 μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου αιγαίου.  2 – 8  στο νότιο αιγαίο. 4 9  μποφόρ θα έχει το Ιόνιο πέλαγος. 
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από -5C  έως  20C
Ο καιρός στην Λάρισα  Με συννεφιά και διαστήματα ηλιοφάνειας στην διάρκεια της ημέρας. Άνεμοι επιφανείας θα είναι  Α – ΝΑ – ΝΔ – ΝΑ       θα κυμανθούν από 3 έως 24χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  6C και υψηλή  17C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1011.  Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 79% έως και 98%.  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα. LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE  ο καιρός στην   Λάρισα.

Θερμοκρασίες Ημέρας 29/11/2017


Από πού έφτασε η πανούκλα για πρώτη φορά στην Ευρώπη



Τα μεταναστευτικά κύματα των νομάδων από τις στέπες, μεταξύ Ευξείνου Πόντου και Κασπίας Θάλασσας, που έφθασαν στην Κεντρική Ευρώπη πριν από 4.800 έως 3.700 χρόνια, έφεραν μαζί τους για πρώτη φορά τα βακτήρια της πανώλους (πανούκλας) στην Ευρώπη.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας έρευνας από επιστήμονες του γερμανικού Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για την Επιστήμη της Ιστορίας στη Λειψία, οι οποίοι ανέλυσαν γενετικό υλικό από 500 δόντια και οστά, που προέρχονταν από πολλές χώρες (Γερμανία, Ρωσία, Ουγγαρία, Κροατία, Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία). Στη μελέτη συμμετείχε η ελληνίδα ερευνήτρια Μαρία Σπύρου του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ.
Σε έξι άτομα βρέθηκαν τα βακτήρια της πανώλης (Yersinia pestis) και αναλύθηκε πλήρως το γονιδίωμά τους. Η αρχαιογενετική ανάλυση δείχνει ότι η τρομερή λοιμώδης νόσος έφθασε πιθανότατα στην Ευρώπη στη διάρκεια της ύστερης Νεολιθικής Εποχής, αρκετές χιλιάδες χρόνια προτού καταγραφεί στην ιστορία η πρώτη επιδημία της. Επρόκειτο γι' αυτό που έμεινε γνωστό ως «Μαύρος Θάνατος» τον 14ο αιώνα, σκοτώνοντας το 30% έως 60% του μεσαιωνικού ευρωπαϊκού πληθυσμού.
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Γιοχάνες Κράουζε, διευθυντή του Τμήματος Αρχαιογενετικής του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Current Biology, δεν είναι ακόμη σίγουροι αν οι νομάδες από τα εδάφη της σημερινής Ουκρανίας και Ρωσίας έφεραν μαζί τους το μικρόβιο μία ή περισσότερες φορές.
Αφού έβαλε «πόδι» στην Ευρώπη, το βακτήριο γύρισε πίσω στην Κεντρική Ευρασία. Είναι ασαφές πότε ακριβώς το βακτήριο είχε υποστεί τις κατάλληλες μεταλλάξεις, ώστε να μπορεί να προκαλεί επιδημίες μεγάλης κλίμακας. Οι ερευνητές δεν αποκλείουν ότι ήδη από την εποχή του λίθου αυτό ήταν δυνατό να συνέβη. Στο μέλλον σχεδιάζουν να μελετήσουν περισσότερα γενετικά δείγματα από αρχαίους σκελετούς από όλη την Ευρώπη, για να φωτίσουν περισσότερο το ζήτημα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr

Blogger Gadgets