Ξεχάστε την άγρια συναγρίδα, ξεχάστε και το λαβράκι ιχθυοτροφείου. Ισραηλινή εταιρεία τεχνολογίας τροφίμων παρουσίασε το πρώτο εκτυπωμένο φιλέτο ροφού, το οποίο παράγεται από κύτταρα που καλλιεργούνται στο εργαστήριο.
Αρκετές εταιρείες πειραματίζονται τα τελευταία χρόνια με βοδινό και κοτόπουλο εργαστηρίου –προϊόντα που έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται σε κάποιες χώρες- μέχρι σήμερα λίγοι όμως έχουν δοκιμάσει την καλλιέργεια κρέατος ψαριών.
Ένας από τους πρωτοπόρους είναι η ισραηλινή Steakholder Foods, η οποία συνεργάζεται με την Umami Meats, με έδρα τη Σιγκαπούρη, για την καλλιέργεια
Η διαδικασία παραμένει ακριβή σε σχέση με τις τιμές των ψαριών, οπότε τα καλλιεργημένα κύτταρα συνδυάζονται για την ώρα με φθηνά φυτικά συστατικά.
«Όσο περνά ο καιρός, η περιπλοκότητα και το επίπεδο αυτών των προϊόντων θα ανεβαίνει και οι τιμές θα πέφτουν» λέει ο Άρικ Κάουφμαν, διευθύνων σύμβουλος της Steakholder Foods.
Τα πρώτα προϊόντα σχεδιάζεται να φτάσουν στην αγορά το 2024, αρχικά στη Σιγκαπούρη και αργότερα στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, εφόσον εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες άδειες.
Οι δύο εταιρείες θα ξεκινήσουν την παραγωγή με φιλέτα ροφού και χελιού και ελπίζουν να προσθέσουν τους επόμενους μήνες τρία άλλα απειλούμενα είδη.
Η διαδικασία είναι παρόμοια με αυτή που εφαρμόζεται στην καλλιέργεια βοδινού κρέατος και κοτόπουλου, τα ψάρια όμως έχουν μελετηθεί πολύ λιγότερο, παραδέχεται ο διευθύνων σύμβουλος της Umami Μιχίρ Περσάντ,
«Όπως καταλαβαίνετε ο αριθμός των επιστημόνων που ασχολούνται με τη βιολογία των βλαστοκυττάρων ψαριού είναι πολύ μικρός σε σχέση με αυτούς που δουλεύουν σε κύτταρα θηλαστικών και ανθρώπου» λέει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου