Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή, Ιουνίου 14, 2024

Nvidia: Ξεπέρασε την Apple ως η δεύτερη πολυτιμότερη εταιρεία του κόσμου

 


Η Nvidia ξεπέρασε την Apple σε κεφαλαιοποίηση την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να ποντάρουν στον κατασκευαστή ημιαγωγών πίσω από την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης. Είναι πλέον η δεύτερη πιο πολύτιμη εισηγμένη εταιρεία, μετά τη Microsoft.

Η Nvidia έσπασε επίσης το ορόσημο των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε κεφαλαιοποίηση την Τετάρτη, μετά την άνοδο της μετοχής της πάνω από 5%. Στο κλείσιμο της αγοράς, η Nvidia είχε αξία 3,019 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, έναντι της Apple, της οποίας η αξία είχε διαμορφωθεί σε 2,99 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η Microsoft είναι η πιο πολύτιμη εισηγμένη εταιρεία, με κεφαλαιοποίηση 3,15 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, από την Τετάρτη.

Η Apple ήταν η πρώτη εταιρεία που έφτασε σε κεφαλαιοποίηση 1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων

Η μετοχή της Nvidia έχει αυξηθεί περισσότερο από 24% από τότε που η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη πρώτου τριμήνου τον Μάιο και είναι σε πτώση από πέρυσι. Η εταιρεία έχει εκτιμώμενο μερίδιο αγοράς 80% σε μικροτσίπ τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) για κέντρα δεδομένων, τα οποία προσελκύουν δισεκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες από μεγάλους προμηθευτές cloud.

Οι επενδυτές εκτιμούν επίσης ότι η τεράστια αύξηση των πωλήσεων της Nvidia σε μερικές εταιρείες cloud μπορεί να συνεχιστεί. Για το πιο πρόσφατο τρίμηνο, τα έσοδα από τις δραστηριότητες των κέντρων δεδομένων, που περιλαμβάνουν τις πωλήσεις GPU, αυξήθηκαν κατά 427% από πέρυσι στα 22,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 86% των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia Τζένσεν Χουάνγκ είναι ο νέος σούπερσταρ της τεχνολογίας (Reuters)

Ξεπέρασαν την Apple

Εν τω μεταξύ, οι μετοχές της Apple αυξήθηκαν μόνο κατά περίπου 5% φέτος, καθώς η αύξηση των πωλήσεων του κατασκευαστή iPhone έχει σταματήσει τους τελευταίους μήνες. Στην πιο πρόσφατη τριμηνιαία έκθεση κερδών της, η Apple ανέφερε ότι οι συνολικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 4% και οι πωλήσεις iPhone μειώθηκαν κατά 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η Apple αντιμετωπίζει στρατηγικά ερωτήματα και ζητήματα σχετικά με τη ζήτηση στην Κίνα, την κατασκευή και τις ανάμεικτες αντιδράσεις σε σχέση με τα νέα ακουστικά εικονικής πραγματικότητας, Vision Pro.

Η Apple ήταν η πρώτη εταιρεία που έφτασε σε κεφαλαιοποίηση 1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Διατηρούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα τον τίτλο της πολυτιμότερης εταιρείας των ΗΠΑ, αλλά ξεπεράστηκε από τη Microsoft νωρίτερα φέτος. Η Microsoft επωφελήθηκε επίσης από τη ζήτηση των επενδυτών για υποδομές τεχνητής νοημοσύνης.

Η Nvidia ήταν πιο ασταθής ως μετοχή από την Apple. Ιδρύθηκε το 1991, και ως εταιρεία στόχευε κυρίως στο gaming, πουλώντας υλικό κατάλληλο για gamers και 3D παιχνίδια στον υπολογιστή. Πιο πρόσφατα, πούλησε μικροτσίπ σε miners κρυπτονομισμάτων και συνδρομητικές υπηρεσίες στο cloud.

Η μετοχή της Nvidia έχουν εκτιναχθεί καθώς η δραστηριότητα τεχνητής νοημοσύνης της έχει αναπτυχθεί, σημειώνοντας άνοδο άνω του 3.290% τα τελευταία πέντε χρόνια.

Πηγή: ΟΤ.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blogger Gadgets