Νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που λανσάρει η αμερικανική OpenAI αναλαμβάνει έρευνες πολλαπλών σταδίων στο Διαδίκτυο για να απαντά σε σύνθετα ερωτήματα.
Η νέα λειτουργία «Deep Research», ή «βαθιά έρευνα» βασίζεται στο νέο συλλογιστικό μοντέλο o3 της OpenAI, σχεδιασμένα να λύνει δύσκολα προβλήματα βήμα προς βήμα, μια διαδικασία ανάλογη με την ανθρώπινη λογική σκέψη.
Οι χρήστες απλά εισαγάγουν το ερώτημα και το σύστημα αναλαμβάνει να βρίσκει, να αναλύει και να συνδυάζει πληροφορίες από διαφορετικές πηγές, όπως κείμενα, εικόνες και αρχεία PDF. Στο τέλος δίνει μια έκθεση που σύμφωνα με την OpenAI βρίσκεται στο επίπεδο των επαγγελματιών ερευνητικών αναλυτών.
«Πετυχαίνει σε μερικές δεκάδες λεπτά αυτό για το οποίο οι άνθρωποι θα χρειάζονταν αρκετές ώρες» υποστήριξε η εταιρεία.
Διευκρίνισε πάντως ότι το εργαλείο παραμένει στα αρχικά στάδια ανάπτυξης και πάσχει από κάποιους περιορισμούς. «Μπορεί να δυσκολεύεται να διακρίνει ανάμεσα σε αξιόπιστες πληροφορίες και φήμες και στη σημερινή του μορφή παρουσιάζει αδυναμίες στη ρύθμιση εμπιστοσύνης, συχνά αποτυχαίνοντας να επικοινωνήσει με ακρίβεια την αβεβαιότητα» είπε η OpenAI.
Το Deep Resarch είναι διαθέσιμο από την Κυριακή στη διαδικτυακή βερσιόν του ChatGPT και από τον Φεβρουάριο θα διατεθεί ως εφαρμογή για desktop ή κινητό.
Το Deep Research είναι ένα παράδειγμα «ΑΙ agent», ψηφιακών βοηθών τεχνητής νοημοσύνης που αναλαμβάνουν διάφορες εργασίες για λογαριασμό του χρήστη –από το να κλείνουν ραντεβού στον γιατρό μέχρι να βρίσκουν όλα τα επιμέρους βήματα για την οργάνωση ταξιδιών.
Ένα άλλο παρόμοιο εργαλείο που παρουσίασε η OpenAI τον Ιανουάριο, με την ονομασία Operator, μπορεί να εκτελεί μια ποικιλία εργασιών στο Διαδίκτυο, όπως το να συμπληρώνει φόρμες ή να παραγγέλνει προϊόντα.
Τα AI agents θεωρούνται το επόμενο μεγάλο βήμα για την τεχνητή νοημοσύνη.
Η OpenAI παραμένει ηγέτιδα στην ΑΙ, απειλείται όμως από την κινεζική DeepSeek που προσφέρει συγκρίσιμες επιδόσεις αλλά σε πολύ χαμηλότερες τιμές.
Τον Ιανουάριο, η DeepSeek παρουσίασε το συλλογιστικό μοντέλο R1 που προσφέρει περίπου τις ίδιες επιδόσεις με το o1 της OpenAI αλλά με 30-50 φορές μικρότερο κόστος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου